Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avut "o conversaţie cordială" cu şeful guvernului italian, Giuseppe Conte

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avut "o conversaţie cordială" cu şeful guvernului italian, Giuseppe Conte

14 Iunie 2018 - 

"Emmanuel Macron şi Giuseppe Conte au avut noaptea aceasta o conversaţie cordială la telefon", a declarat Loiseau joi dimineaţa, la postul de radio Europe 1. "Vrem ca Giuseppe Conte să vină", a adăugat ea cu privire la vizita şefului guvernului italian la Paris, prevăzută pentru vineri şi pe care Roma ameninţă să o amâne dacă Franţa nu îşi va cere scuze după declaraţiile lui Macron, considerate "inadmisibile" de guvernul italian.

"Avem nevoie să vorbim cu Italia, este un mare partener, un mare vecin. Preşedintele (Macron) şi Giuseppe Conte au avut o scurtă întrevedere în timpul summitului G7 din Canada, ar fi interesant, util ca ei să se vadă mai mult", a declarat Nathalie Loiseau.
"Nimeni nu-i dă lecţii nimănui", a dat ea asigurări, întrebată cu privire la afirmaţiile lui Emmanuel Macron. "Există şi declaraţii ale italienilor la adresa Franţei care sunt regretabile", a nuanţat ea.
"Ne asumăm partea noastră (de responsabilitate) şi conlucrăm strâns cu Italia, pentru a încerca să stabilizăm situaţia din Libia. Vom căuta în Niger şi Ciad solicitanţi de azil, pentru a-i face să evite traversarea pe Marea Mediterană şi prin Libia", a mai spus ea.
Relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după ce preşedintele francez a criticat 'cinismul' şi 'iresponsabilitatea' Italiei. Premierul Giuseppe Conte, aşteptat vineri la Palatul Elysee, a reacţionat, afirmând că nu va accepta 'lecţii ipocrite din partea ţărilor care au preferat să întoarcă spatele în materie de imigraţie'.
Ministrul italian de interne, Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) şi omul forte în guvernul italian, a pretins scuze din partea Franţei, avertizând că în caz contrar ar fi mai bine ca premierul Conte să-şi anuleze vizita de vineri la Paris.

Lasă un comentariu