Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Merkel: „NATO trebuie să se concentreze pe Rusia”

Merkel: „NATO trebuie să se concentreze pe Rusia” Recomandat

08 Iulie 2018 - 

NATO trebuie să organizeze o prezenţă militară pe flancul de est pentru a se apăra de o potenţială agresiune a Rusiei, conform cancelarului german, Angela Merkel, scrie ediția europeană a site-ului Politico, citat de News.ro.

Comentariile cancelarului german, care vin înaintea summitului NATO de la Bruxelles de săptămâna viitoare, ar putea reprezenta o reafirmare a relevanţei prezenţei militare a NATO şi o luare de atitudine din partea celui mai puternic lider din UE.

„Provocările pentru NATO s-au schimbat dramatic în ultimii ani”, a declarat Merkel, relatează digi24.ro. „După ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi având în vedere activităţile sale militare din estul Ucrainei, este important să ne concentrăm mai mult pe apărarea Alianţei”, a adăugat cancelarul german. 

„Pentru aceasta, trebuie să facem aranjamentele necesare, cum ar fi o prezenţă în ţările centrale şi estice din Europa”, a precizat ea. „Bineînţeles, dorim să avem o relaţie responsabilă cu Rusia”, a menționat Merkel, adăugând: „De aceea vom continua să avem discuţii în Consiliul NATO-Rusia”.

Totuşi, alianţa „trebuie să arate determinare pentru a ne proteja”, a afirmat Merkel.

Este de aşteptat ca președintele american Donald Trump, care săptămâna viitoare se va afla în Europa, să critice din nou în timpul summit-ului celelalte membre NATO, inclusiv Germania, pentru că nu alocă destule fonduri pentru securitate şi apărare.

Merkel şi ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, au declarat săptămâna aceasta că vor să crească cheltuielile militare ale Germaniei şi să ajungă la 1,5% din Produsul Intern Brut (PIB) pănă în 2024 şi ulterior până la ţinta de 2%.

 

Lasă un comentariu