Evenimentul zilei

Ma03262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe un nou mandat, cu puteri sporite

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe un nou mandat, cu puteri sporite

09 Iulie 2018 - 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan începe luni un nou mandat de cinci ani în care se va bucura de puteri sporite, datorită unui nou sistem denunţat de criticii săi ca fiind autocratic, la doi ani după ce regimul său a fost vizat de o lovitură de stat militară care însă a eşuat, relatează AFP.

Liderul reales depune jurământul luni la ora 13:00, după care va prezida o ceremonie la palatul prezidenţial, inaugurând o nouă eră în istoria modernă a Turciei, prin trecerea la sistemul prezidenţial, în baza reformei constituţionale adoptate la limită în urma referendumului din aprilie 2017.
Recep Tayyip Erdogan "va dispune de acum înainte de sprijinul instituţional şi legal necesar pentru a controla tot", în cadrul noului sistem, a explicat Ayse Ayata, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea tehnică a Orientului Mijlociu de la Ankara.
Postul de prim-ministru va fi suprimat, iar şeful statului va deţine ansamblul puterilor executive şi va putea promulga decrete. Tot el îi va numi pe şase dintre cei 13 membri ai Consiliului judecătorilor şi procurorilor (HSK), însărcinat cu numirea şi destituirea personalului din sistemul judiciar.
Cea mai presantă dintre acestea pare a fi criza economică, manifestată printr-o inflaţie ridicată, devalorizarea monedei şi un deficient semnificativ de cont curent, în pofida unei creşteri solide. Situaţia se explică, în parte, prin lipsa de încredere a pieţelor în strategia economică a preşedintelui turc, adept înfocat al scăderii ratelor dobânzii pentru combaterea inflaţiei, în timp ce majoritatea economiştilor susţin contrariul.

Lasă un comentariu