Evenimentul zilei

Joi08222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Preşedintele israelian Reuven Rivlin critică un proiect de lege ce prevede localităţi rezervate evreilor

Preşedintele israelian Reuven Rivlin critică un proiect de lege ce prevede localităţi rezervate evreilor

10 Iulie 2018 - 

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a denunţat marţi, într-o scrisoare deschisă, un proiect de lege aflat în parlament şi susţinut de guvern, dar pe care şeful statului îl consideră discriminator pentru că ar permite ca unele localităţi să fie rezervate evreilor, transmite AFP.

Avi Dichter, deputat al partidului Likud (al premierului Benjamin Netanyahu) şi autor al proiectului de lege, a explicat marţi, la postul public de radio, că textul vrea 'să permită unei populaţii sioniste să trăiască fără a avea alături de ea o populaţie care nu este dispusă să apare frontierele ţării'. Deputatul a făcut referire la cetăţenii arabi israelieni, care reprezintă 17,5% din populaţia Israelului.
În scrisoarea deschisă, preşedintele Rivlin a atras atenţia că legea 'ar putea aduce atingere poporului evreu în lume şi Israelului şi ar putea chiar să constituie o armă pentru inamicii noştri'.
'Vrem să susţinem discriminarea şi excluziunea bărbaţilor şi femeilor din cauza originii lor etnice?', se întreabă preşedintele, considerând că legea va permite 'unei comunităţi să înfiinţeze localităţi care exclud evrei sefarzi, ultraortodocşi, druzi, membri ai comunităţii LGBT'. 'Aceasta este oare viziunea sionistă?', adaugă Rivlin.
Procurorul general Avivhai Mandelblit şi-a exprimat, la rândul său, opoziţia faţă de propunerea legislativă 'în formularea sa actuală'.
Textul, pe care premierul Netanyahu l-ar vrea adoptat până la sfârşitul lunii, când se încheie sesiunea parlamentară, ar deveni una din legile fundamentale care fac oficiul de constituţie în Israel.
El include şi un alt articol controversat, ce prevede că ebraica este singura limbă oficială, propunând un 'statut special' pentru arabă.
Nicio lege nu a fost votată în materie de la crearea statului Israel, în 1948, ebraica şi araba fiind considerate ambele limbi cvasi-oficiale.

Lasă un comentariu