Evenimentul zilei

Mie07152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, pune o conditie pentru a accepta o intalnire istorica cu Kim Jong-un

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, pune o conditie pentru a accepta o intalnire istorica cu Kim Jong-un

26 Septembrie 2018 - 

Într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU din New York, Abe a declarat că este dispus să încerce „un nou început” în relaţiile Japoniei cu Coreea de Nord.

„Coreea de Nord se află într-un moment important în care ori va profita ori va eşua în a profita de această oportunitate istorică pe care a primit-o”, a declarat Abe, potrivit News.ro.
„Pentru a rezolva problema răpirilor, sunt pregătit să rup bariera de neîncredere reciprocă cu Coreea de Nord, să avem un nou început şi să mă întâlnesc faţă în faţă cu Kim Jong-un”, a afirmat Abe.
„Dar, dacă vom avea o întâlnire, sunt determinat că trebuie să contribuie la rezolvarea problemei răpirilor”, a adăugat prim-ministrul japonez.
Răpirile a zeci de cetăţeni de către serviciile secrete nord-coreene în anii ’70 şi ’80 reprezintă un subiect sensibil în Japonia.
Japonia consideră că 17 cetăţeni au fost răpiţi pentru a-i învăţa pe spionii nord-coreeni limba şi obiceiurile japoneze. În 2002, Nordul a permis ca cinci dintre ei să se întoarcă în Japonia după un summit de la Phenian dintre liderul nord-coreean de atunci, Kim Jong-il şi omologul său japonez, Junichiro Koizumi.
Coreea de Nord susţine că opt dintre cei rămaşi au murit şi alţi patru nu au intrat niciodată în ţară, lucru contestat de Japonia.
Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in i-a transmis lui Abe că liderul nord-coreean şi-a exprimat dorinţa de a se întâlni „la un moment potrivit”.
Moon i-a transmis lui Abe că el consideră că relaţii mai bune dintre Coreea de Nord şi Japonia ar „accelera” procesul dezarmării nucleare a peninsulei coreene, conform agenţiei Yonhap.
„Cred că normalizarea relaţiilor dintre Japonia şi Coreea de Nord este necesară în procesul de stabilire a păcii în peninsula coreeană şi voi susţine şi coopera astfel încât să aibă loc un summit Coreea de Nord-Japonia”, a declarat Moon.

Lasă un comentariu