Evenimentul zilei

Dum05192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Rusia dispune de un nou tip de rachete care ameninţă Europa

Rusia dispune de un nou tip de rachete care ameninţă Europa

02 Octombrie 2018 - 

În cadrul unei conferinţe de presă înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării ai statelor membre NATO, Stoltenberg a acuzat Rusia de încălcarea Tratatului INF, semnat în anul 1987, care interzice o întreagă clasă de rachete care ar putea fi folosite de Rusia pentru a atinge ţinte în Europa.

"Acum, acest tratat este în pericol din cauza acţiunilor Rusiei", a mai spus Stoltenberg.
El a declarat că Rusia a recunoscut abia recent că deţine un nou tip de rachete cu rază medie de acţiune, denumite 9M729, care, susţine el, încalcă INF.
"După ani de negare, Rusia a recunoscut recent existenţa unui nou sistem de rachete denumit 9M729", a declarat Stoltenberg la sediul NATO. "Rusia nu a oferit răspunsuri credibile cu privire la acest nou tip de rachetă. Cea mai plauzibilă variantă ar fi că Rusia încalcă tratatul. Este aşadar necesar ca Rusia să răspundă urgent acestor îngrijorări", a mai spus el.
După avertismentul lansat de Stoltenberg, ambasadorul american la NATO, Kay Bailey Hutchison, a afirmat în cadrul unei alte conferinţe de presă că Statele Unite ar putea oferi dovezi aliaţilor privind încălcările Rusiei şi ar fi pregătite să "elimine" rachetele ruseşti dacă este necesar.
Vladimir Ermakov, şeful Departamentului pentru probleme de neproliferare şi controlul armelor din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat luna trecută că aceste componente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA din România şi Polonia riscă să ducă la colapsul Tratatului INF.
Potrivit acestuia, instalarea în Europa a unor platforme terestre capabile să lanseze rachete de croazieră cu rază medie de acţiune "Tomahawk" reprezintă o 'încălcare flagrantă a INF'.
România a subliniat în repetate rânduri că la baza de la Deveselu sunt doar rachete interceptoare, nu şi rachete balistice.

Lasă un comentariu