Evenimentul zilei

Joi06202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Fost șef al FMI, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru fraudă

Fost șef al FMI, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare pentru fraudă

03 Octombrie 2018 - 

Fostul director general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Rodrigo Rato, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani şi jumătate de închisoare pentru deturnare de fonduri, a anunţat miercuri Curtea Supremă din Spania, relatează AFP, citat de Agerpres.

Spaniolul Rodrigo Rato a fost deja condamnat în luna februarie 2017 de o primă instanţă pentru falsificarea conturilor şi fraudarea investitorilor cu prilejul listării la bursă a băncii spaniole Bankia, în anul 2011. 

Rodrigo Rato, care în 2011 era preşedintele Bankia, a fost judecat, alături de alţi 31 de foşti responsabili de la Bankia, pentru prăbuşirea acestei bănci la scurt timp după listarea sa catastrofală la bursă, ceea ce a obligat statul spaniol să o naţionalizeze. Rato a făcut recurs la decizia primei instanţe şi a respins acuzaţiile, susţinând că cheltuielile pe care le-a făcut cu cardurile de credit Bankia au fost legale.

Spaniolul Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Cariera sa dezastruoasă de bancher în Spania nu a durat decât doi ani, între 2010 şi 2012, dar s-a terminat cu cel mai mare scandal bancar din istoria Spaniei. 

Falimentul răsunător al Bankia în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene, în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar.

Lasă un comentariu