Evenimentul zilei

Mie05272020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Federația Rusă o va convoca pe ambasadoarea Olandei la Moscova

Federația Rusă o va convoca pe ambasadoarea Olandei la Moscova

08 Octombrie 2018 - 

Rusia o va convoca luni la sediul Ministerului său de Externe pe şefa misiunii diplomatice a Olandei la Moscova după anunţul făcut de autorităţile olandeze săptămâna trecută privind expulzarea, în luna aprilie, din Olanda, a patru presupuşi spioni ruşi, acuzaţi că voiau să pirateze sistemul informatic al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), cu sediul la Haga, relatează agenţiile de presă ruse, citate de AFP.

Olanda a declarat că a dejucat o tentativă de piratare împotriva OIAC de către patru presupuşi agenţi ruşi, care au intrat cu paşapoarte diplomatice pe teritoriul olandez. Ei parcaseră un autoturism plin cu echipamente electronice în parcarea unui hotel din apropierea OIAC cu scopul de a pătrunde de la distanţă în sistemul informatic al instituţiei.
Această tentativă de presupusă piratare a avut loc în luna aprilie, în timp ce OIAC ancheta cu privire la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, act comis - potrivit Londrei - de agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). OIAC mai investiga, între altele, şi presupusul atac chimic de la Douma, în Siria, atribuit de Occident forţelor guvernamentale siriene susţinute de Moscova.
Rusia a denunţat un 'act de propagandă' şi a ironizat pe seama 'spionitei acute' care, potrivit ei, i-a cuprins pe occidentali, aceasta cu toate că autorităţile olandeze au descoperit la unul din cei patru agenţi ruşi expulzaţi din Olanda chitanţa de la taxiul cu care aceştia s-au deplasat de la sediul GRU din Moscova până la aeroportul Şeremetievo.
Olanda, Marea Britanie, Canada, Australia, Statele Unite şi Franţa acuză Kremlinul de orchestrarea unei serii de atacuri cibernetice pe plan internaţional.
 

Lasă un comentariu