Evenimentul zilei

Lun03252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Șefa guvernului de la Londra acuzată că doreşte să sacrifice unitatea britanică pentru a obţine un acord asupra Brexit-ului

Șefa guvernului de la Londra acuzată că doreşte să sacrifice unitatea britanică pentru a obţine un acord asupra Brexit-ului

09 Noiembrie 2018 - 

O scrisoare adresată în această săptămână de către premierul britanic Theresa May aliatului său nord-irlandez Partidul Democratic Unionist (DUP) a provocat furie în rândul micii formaţiuni unioniste care a acuzat-o pe şefa guvernului de la Londra că doreşte să sacrifice unitatea britanică pentru a obţine un acord asupra Brexit-ului, transmite AFP.

În scrisoarea respectivă, trimisă liderilor DUP - formaţiune care susţine guvernul May în parlamentul de la Londra - şi citată de cotidianul The Times, Theresa May explică faptul că Uniunea Europeană insistă ca Irlanda de Nord să rămână aliniată cu Republica Irlanda în privinţa reglementărilor, pentru a se evita revenirea la o frontieră fizică între cele două părţi ale insulei irlandeze.
Această soluţie, aşa-numita 'plasă de siguranţă' ('backstop' în engleză), ar interveni până la ajungerea la un acord privitor la viitoarea relaţie dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.
Este vorba despre o 'trădare completă', a declarat pentru canalul Sky News purtătorul de cuvânt al DUP pentru Brexit, Sammy Wilson.
Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va părăsi blocul comunitar european la finalul lui martie 2019. Uniunea Europeană doreşte să nu fie creată o 'frontieră dură' între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât provincia Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europene.
Dacă acordul de retragere a Regatului Unit din UE nu stabileşte o altă dată sau dacă, în conformitate cu articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi de comun acord cu Londra, Consiliul European nu hotărăşte în unanimitate că tratatele încetează să se aplice de la o dată ulterioară, ansamblul dreptului primar şi secundar al Uniunii Europene va înceta să se aplice Regatului Unit începând cu 30 martie 2019, ora 00:00 (ora Europei Centrale). Regatul Unit va deveni în acel moment o ţară terţă.

Lasă un comentariu