Imprimă această pagină

Spania nu se va opune ca Scoţia să devină membră a Uniunii Europene ca naţiune independentă, dacă procesul de separare de Marea Britanie va fi legal

21 Noiembrie 2018 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Întrebat dacă Guvernul de la Madrid va accepta cererea Scoţiei de a adera la UE, Josep Borrell a declarat: "De ce nu? Dacă părăsesc Marea Britanie conform reglementărilor interne, dacă Parlamentul britanic acceptă, de ce am fi noi împotrivă?!".

Josep Borrell a avertizat că Marea Britanie riscă să se destrame din cauza ieşirii din Uniunea Europeană. Şeful diplomaţiei de la Madrid a afirmat că fostul premier David Cameron "s-a jucat" cu viitorul Marii Britanii când a convocat din raţiuni electorale referendumul pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană. Borrell a reiterat insistenţa Spaniei ca negocierile privind statutul Gibraltarului, provincie britanică vecină cu Spania, să fie organizate de Bruxelles separat de cele cu Marea Britanie. "Sunt foarte îngrijorat de unitatea Marii Britanii, mai mult decât de unitatea regatului Spania. Cred că Marea Britanie se va destrăma înaintea Spaniei", a spus Josep Borrell, referindu-se la revendicările separatiste din regiunea spaniolă Catalonia, dar şi la cele din provinciile britanice Scoţia şi Irlanda de Nord.
"Cameron a jucat poker pe tema ţării sale de cel puţin două ori: în cazul Scoţiei şi al Europei", a spus Borrell, referindu-se la referendumurile din 2014 şi 2016 privind independenţa Scoţiei şi privind apartenenţa Marii Britanii la UE.
"Negocierile dintre Marea Britanie şi UE nu se aplică la Gibraltar", a adăugat Borrell, pledând pentru discuţii separate. La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a avertizat că Madridul va vota împotriva acordului între UE şi Marea Britanie pe tema Brexit dacă textul referitor la statutul Gibraltarului nu va fi modificat.

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite