Evenimentul zilei

Joi07022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Angela Merkel va sprijini acordul privind Brexit-ul şi speră că problema cu Gibraltarul va fi rezolvată până la summitul UE de duminică

Angela Merkel va sprijini acordul privind Brexit-ul şi speră că problema cu Gibraltarul va fi rezolvată până la summitul UE de duminică

21 Noiembrie 2018 - 

Germania va susţine acordul ce ar urma să fie obţinut duminică asupra retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană şi speră că obiecţia Spaniei privind formularea din text legată de controversatul teritoriu britanic Gibraltar va putea fi rezolvată până atunci, a declarat miercuri cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a spus marţi că guvernul său va vota împotriva proiectului de acord privind Brexit-ul între UE şi Marea Britanie dacă fragmentul despre Gibraltar din înţelegere nu va fi modificat.
Gibraltarul ar urma să părăsească Uniunea Europeană alături de Marea Britanie în martie, deşi 96% din populaţia sa a votat la referendumul din 2016 pentru rămânerea în blocul comunitar.
Spania depune toate eforturile pentru a se asigura că va putea să exercite un drept de veto asupra viitoarei relaţii între UE şi teritoriul britanic Gibraltar, mergând până la a ameninţa cu blocarea acordului privind Brexit-ul.
"Ştim cât de dificile sunt discuţiile în Marea Britanie, dar pot spune, în numele Germaniei, că vom conveni asupra acestui acord de ieşire", a spus Merkel în parlament în timpul unei dezbateri privind bugetul.
"Avem încă o obiecţie din partea Spaniei. Nu pot spune exact cum vom rezolva această chestiune, dar sper că va fi rezolvată până duminică", a adăugat ea.
UE urmează să aibă duminică un summit pentru a discuta despre proiectul de acord cu Marea Britanie privind Brexit-ul.
Markel a mai declarat că guvernul său regretă dar respectă decizia Marii Britanii de a părăsi UE. "Vrem - iar acest lucru este în interesul nostru fundamental - să avem o relaţie bună cu Marea Britanie şi în viitor", a adăugat ea.
În privinţa ''mecanismului de protecţie'' (''backstop'') irlandez, o politică de garanţie pentru a se evita o revenire la controalele de frontieră între provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, stat membru al UE, a spus că este vorba de o situaţie care "este foarte greu de rezolvat".

Lasă un comentariu