Evenimentul zilei

Mie04082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Liderul Social Democraţilor suedezi, Stefan Lofven, a primit un termen suplimentar pentru a încerca să formeze un nou guvern

Liderul Social Democraţilor suedezi, Stefan Lofven, a primit un termen suplimentar pentru a încerca să formeze un nou guvern

03 Decembrie 2018 - 

Andreas Norlen urma să îl propună în mod oficial luni pe Lofven pentru funcţia de prim-ministru. Un vot de încredere ar fi urmat câteva zile mai târziu.

Stefan Lofven a solicitat însă un timp suplimentar, astfel încât nominalizarea sa a fost amânată pentru miercuri, a comunicat biroul preşedintelui parlamentului.
Pentru a fi învestit prim-ministru, Lofven trebuie să evite ca împotrivă să voteze o majoritate de parlamentari, adică cel puţin 175.
Stefan Lofven conduce un guvern interimar format din Social-Democraţi şi Verzi, după ce în septembrie a pierdut un vot de încredere.
El a primit din nou propunerea de a forma noul guvern după ce parlamentul a respins în noiembrie tentativa liderului conservator Ulf Kristersson, care încerca formarea unui executiv minoritar din formaţiunea sa, Partidul Moderat, şi Democraţi-Creştini.
Aliaţii de lungă durată ai lui Kristersson - Liberalii şi Partidul de Centru - au refuzat să facă parte dintr-un eventual guvern, votând împotrivă, motivând că acesta ar fi prea dependent de partidul populist Democraţii Suedezi, ale cărui voturi pot înclina balanţa de o parte sau alta.
Lofven s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu conducerea partidului său pentru a discuta condiţiile Partidului de Centru şi ale Liberalilor. Aceste formaţiuni au propus să nu blocheze învestirea lui Lofven în schimbul unor concesii în privinţa reglementării pieţei muncii şi a reducerilor de taxe.
Alegerile legislative de pe 9 septembrie au rezultat într-un blocaj politic între principalele două alianţe, conduse de Social-Democraţi şi de conservatorii lui Kristersson. Niciunul din blocuri nu deţine o majoritate în parlamentul cu 349 de locuri, ceea ce complică formarea unui nou guvern.

Lasă un comentariu