Evenimentul zilei

Dum07212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Spania: Parlamentul a respins bugetul guvernului socialist condus de Pedro Sanchez

Spania: Parlamentul a respins bugetul guvernului socialist condus de Pedro Sanchez

14 Februarie 2019 - 

Primul buget propus de premierul socialist Pedro Sanchez de când a preluat conducerea guvernului Spaniei în urmă cu opt luni a fost respins de parlamentul de la Madrid. 

O majoritate de 191 de deputaţi din cei 350 au votat în favoarea amendamentelor menite să blocheze bugetul şi care au fost prezentate în special de Partidul Popular, de liberalii din Ciudadanos şi de cele două partide separatiste catalane, relatează AFP, citată de Agerpres. Premierul Pedro Sanchez a părăsit Camera Deputaţilor cu câteva minute după vot, fără să facă declaraţii. Ajuns în fruntea guvernului în urma unei moţiuni de cenzură prin care popularii fostului premier Mariano Rajoy au pierdut guvernarea după un mare scandal de corupţie, actualul premier socialist conduce un guvern minoritar.

După eşecul de la aprobarea bugetului, Pedro Sanchez s-ar putea vedea constrâns să convoace alegeri anticipate. Presa avansează ca posibile date 28 aprilie sau 26 mai, data alegerilor europene. Un analist politic spaniol, Antonio Barroso, a declarat că din punct de vedere legal Sanchez nu este obligat să convoace alegerile anticipate, fiind posibilă o prorogare a bugetului de anul trecut, însă din punct de vedere politic ar fi dificil de justificat să nu convoace alegerile.

De altfel, de câteva zile guvernul lui Sanchez a adoptat un ton de campanie electorală, acuzând dreapta că votează la fel ca separatiştii catalani, în contextul în care marţi a început la Curta Supremă procesul a 12 foşti lideri catalani care au condus în 2017 tentativa de secesiune a Cataloniei.

Mai multe sondaje recente arată că, în cazul unor alegeri anticipare, Partidul Popular, Ciudadanos şi formaţiunea de extremă dreapta Vox ar putea forma o majoritate la nivel naţional, la fel cum au făcut după scrutinul regional din Andaluzia. 

Lasă un comentariu