Evenimentul zilei

Lun07222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe O cunoscută asociație pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, clasată drept „agent străin”

O cunoscută asociație pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, clasată drept „agent străin”

14 Februarie 2019 - 
Preşedintele organizaţiei „Pentru Drepturile Omului”, Lev Ponomariov Preşedintele organizaţiei „Pentru Drepturile Omului”, Lev Ponomariov

O cunoscută asociaţie pentru apărarea drepturilor omului din Rusia a fost clasată drept „agent străin” de către justiția rusă, denumire controversată aplicată organizaţiilor care beneficiază de o finanţare provenită din străinătate. 

Ministerul rus al Justiţiei a precizat că a inclus mişcarea „Pentru Drepturile Omului” pe această listă după un „control inopinat de documente ale ONG-ului”, relatează agenția AFP, citată de Agerpres. Critic feroce al Serviciului Federal de Securitate (FSB), preşedintele organizaţiei, Lev Ponomariov, 77 de ani, a fost închis timp de 16 zile în decembrie, după ce a distribuit pe reţelele sociale un apel la o manifestaţie neautorizată.

„Este un nou atac care mă vizează personal, pentru că eu critic deschis FSB pentru urmăririle declanşate împotriva tinerilor” opozanţi, a declarat Ponomariov, adăugând că nu va face apel la această nouă decizie.

La sfârşitul lui 2014, ONG-ul „Pentru Drepturile Omului” a primit deja această denumire controversată. Un an mai târziu, Ministerul Justiţiei a revenit asupra acestei decizii şi a retras ONG-ul de pe listă, după o plângere depusă de Lev Ponomariov, militant respectat pentru drepturile omului în Rusia.

O lege votată în 2012 obligă organizaţiile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care au o „activitate politică”, concept foarte imprecis, să se înregistreze în Rusia ca „agent străin” şi să se afişeze ca atare în toate comunicatele sau activităţile publice. Aceste demersuri sunt însoţite de importante constrângeri administrative şi financiare. De atunci, 69 de ONG-uri au fost clasate în Rusia drept „agenţi străini”, printre care multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, dar şi asociaţii ecologiste.

Această denumire controversată a fost aplicată în epoca stalinistă opozanţilor reali sau presupuşi, apoi a fost folosită în anii 1970 şi 1980 pentru a-i descrie pe disidenţi, acuzaţi că sunt în solda Occidentului. 

Lasă un comentariu