Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Preşedintele francez Emmanuel Macron la dezbateri în compania a 64 de intelectuali cu privire la viitorul Franţei

Preşedintele francez Emmanuel Macron la dezbateri în compania a 64 de intelectuali cu privire la viitorul Franţei

19 Martie 2019 - 

Discuţia liberă desfăşurată în sala de festivităţi a Palatului Elysee a venit în finalul "marii dezbateri naţionale" lansate cu două luni în urmă de şeful statului în speranţa de a calma nemulţumirile vehement exprimate în criza "vestelor galbene" şi de a genera eventuale soluţii.

Răspunzându-i scriitorului Pascal Bruckner, care a pledat pentru reinstalarea ordinii publice, Emmanuel Macron a atribuit violenţele de sâmbăta trecută de pe Champs Elysee unor "vandali, şi nu manifestanţi".
Preşedintele francez a mai vorbit, în faţa unor personalităţi ca psihologul Boris Cyrulnik, economistul Daniel Cohen sau sociologul Luc Boltanski, despre adâncirea inegalităţilor, reforma legii din 1905 privind separarea Bisericii şi a statului sau despre tranziţia ecologică.
Macron a notat între altele că "vestele galbene"reprezintă "translatarea în realitate a ceea ce se întâmplă pe reţelele sociale", adică "exprimare dezinhibată şi o foarte mare violenţă sub acoperirea anonimatului".
Pe parcursul dezbaterii, care s-a prelungit până în jur de 02.30 dimineaţa, sala s-a golit parţial, cei care luaseră deja cuvântul plecând unul după altul, invocând ora târzie.
Unii intelectuali de stânga au declinat invitaţia, menţionează AFP.
Intervenţiile repetate în "marea dezbatere" ale preşedintelui, care la începutul mandatului se angaja să nu vorbească prea mult, nu au trecut neobservate de critici. "Prelungirea discuţiilor se poate să fi contribuit, după mobilizarea iniţială, la demobilizare", a apreciat politologul Pascal Perrineau.
Dar în pofida criticilor, cele două luni de dezbatere i-au permis, se pare, preşedintelui francez să-şi redreseze în oarecare măsură popularitatea, după recordul negativ din decembrie. Un sondaj Elabe a indicat o cotă de încredere de 31% , cu opt procente mai mult decât la sfârşitul anului trecut.

Lasă un comentariu