Evenimentul zilei

Lun10212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Războiul civil din Libia a cunoscut o nouă escaladare chiar când se vorbea despre o posibilă încetare a ostilităţilor

Războiul civil din Libia a cunoscut o nouă escaladare chiar când se vorbea despre o posibilă încetare a ostilităţilor

08 Aprilie 2019 - 

Cel puţin 32 de oameni au murit şi alţi 50 au fost răniţi în confruntările dintre Armata Naţională Libiană, loială guvernului paralel din Tobruk, care controlează cea mai mare parte din ţară, şi trupele guvernului recunoscut de comunitatea internaţională, care are sediul la Tripoli.

Forţele rebele, conduse de generalul Khalifa Haftar, au declanşat o amplă operaţiune pentru a cuceri Tripoli şi pentru a prelua astfel controlul asupra întregii ţări.
Armata Naţională Libiană, loială guvernului paralel din Tobruk, care controlează oricum cea mai mare parte din statul african, vrea să înlăture de la putere guvernul recunoscut de comunitatea internaţională. Executivul de la Tripoli şi-a mobilizat propriile trupe şi a lansat o contraofensivă pentru a apăra oraşul.
„Promitem oamenilor noştri că vom menţine statul civil. Îi invităm pe cei care delirează şi sunt spălaţi pe creier să depună armele. Lupta s-a încheiat şi nu vom permite militarizarea naţiunii. Libia nu va fi un stat militar”, a declarat Mohammed Ghnouno - reprezentant al guvernului din Tripoli.
Armata Naţională Libiană avansează şi se apropie de periferia oraşului Tripoli unde au loc lupte intense. Premierul acuză o lovitură de stat.
„Am întins mâna în semn de pace, dar atacul din partea forţelor lui Haftar şi declaraţia lui de război asupra oraşelor şi capitalei noastre, lovitura de stat pe care vrea să o dea vor fi întâmpinate cu hotărâre şi putere. Am dat forţelor armate libiene şi agenţilor de securitate ordinul general de a-i elimina pe cei care vor să destabilizeze şi intimideze civilii. Precizez că toate persoanele implicate, toţi participanţii care au provocat pierderi de vieţi sau distrugerea proprietăţilor publice şi civile vor fi aduşi în faţa curţilor locale şi internaţionale”, a declarat Fayez al-Serraj, premierul Libiei.

Lasă un comentariu