Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, pregăteşte o vizită în Coreea de Sud

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, pregăteşte o vizită în Coreea de Sud

02 Mai 2019 - 

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, pregăteşte o vizită în Coreea de Sud la finalul lunii mai pentru a discuta despre dialogul cu Coreea de Nord privind denuclearizarea, a informat joi agenţia niponă Kyodo, citând o sursă diplomatică, transmite EFE.

 

Sursa menţionată a indicat că SUA şi Coreea de Sud fac ultimele pregătiri pentru vizita lui Bolton la Seul în jurul datei de 28 mai pentru o întâlnire cu Chung Eui-yong, omologul sud-coreean al oficialului american.

Vizita sa intervine într-un moment în care discuţiile privind denuclearizarea sunt din nou blocate după ce summitul de la Hanoi din februarie s-a încheiat fără acord între Washington şi Phenian.

Potrivit sursei citate de Kyodo, se aşteaptă ca, pe timpul vizitei, Bolton să sublinieze propunerea americană de a menţine intact actualul cadru de sancţiuni la adresa Coreei de Nord.

La Hanoi, Casa Albă a pledat pentru renunţarea la toate programele nord-coreene privind înarmarea, înainte de orice relaxare a sancţiunilor, în timp ce Phenianul a respins oferta Washingtonului şi a oferit doar demontarea centrului său de cercetări nucleare de la Yonbyong în schimbul ridicării sancţiunilor impuse în 2016 şi 2017.

Seulul, care aşteaptă să reînvie proiectele de cooperare economică intercoreeană, blocate de sancţiuni, susţine un proces de dezarmare graduală însoţit de o relaxare progresivă a sancţiunilor impuse Phenianului de Consiliul de Securitate al ONU.

La rândul său, agenţia sud-coreeană Yonhap, citată de EFE, a informat miercuri, menţionând surse care au dorit să rămână anonime, că trimisul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, se va afla la Seul între 8 şi 10 mai pentru a discuta subiectul cu autorităţile sud-coreene şi a încerca să deblocheze negocierile.

Lasă un comentariu