Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Mike Pompeo: „Washingtonul nu va tolera niciun fel de ingerinţă rusească în alegerile prezidenţiale din 2020”

Mike Pompeo: „Washingtonul nu va tolera niciun fel de ingerinţă rusească în alegerile prezidenţiale din 2020”

15 Mai 2019 - 

Secretarul de stat american Mike Pompeo i-a spus marţi omologului său rus, Serghei Lavrov, că Washingtonul nu va tolera niciun fel de ingerinţă rusească în alegerile prezidenţiale din SUA în 2020. 

În cadrul unei conferinţe de presă comune, după discuţiile purtate marţi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în staţiunea Soci - de pe coasta rusească a Mării Negre - Pompeo a spus că a dat de înţeles clar Rusiei că nu poate repeta o ingerinţă electorală în SUA de felul celei din alegerile prezidenţiale din 2016, de care Washingtonul acuză Moscova, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres

Mike Pompeo a somat Rusia să demonstreze că ingerinţele în alegeri de care o acuză Washingtonul „aparţin trecutului”, omologul său rus respingând din nou orice interferenţă. Dacă Rusia se amestecă în alegerile prezidenţiale din 2020, „aceasta ar agrava şi mai mult relaţia noastră”, a avertizat Pompeo, cerând Rusiei să „demonstreze că acest tip de activităţi aparţin trecutului”.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a calificat marţi drept „pură ficţiune” acuzaţiile de complicitate între Donald Trump şi Rusia în cursul campaniei electorale din 2016, exprimându-şi speranţa că publicarea raportului procurorului special Robert Mueller va contribui la reluarea dialogului între cele două ţări.

„Astfel de insinuări denotă ficţiune pură”, a declarat Lavrov în cursul conferinţei de presă. „Sper că după recenta publicare a raportului Mueller, pasiunile se vor calma şi va fi posibil să avansăm pentru a institui un dialog profesionist între ţările noastre”, a spus el. 

Secretarul de stat a adăugat că a mai cerut Moscovei să elibereze grupul de marinari ucraineni - sechestraţi în urma incidentului naval din noiembrie trecut în apropierea de strâmtoarea Kerci în Marea Neagră - şi să lucreze cu noul preşedinte ucrainean pentru a aduce pacea în estul Ucrainei.

Pompeo a invitat, de asemenea, Moscova să înceteze să-l mai susţină pe preşedintele venezuelean Nicolas Maduro, pentru că a sosit momentul ca acesta să plece. "A venit timpul pentru ca Nicolas Maduro să plece, el nu a adus nimic altceva decât sărăcie poporului venezuelean. Sperăm că sprijinul Rusiei faţă de Maduro va înceta", a insistat Mike Pompeo.

La rândul său, Lavrov a respins ferm demersul acestuia şi a declarat că viitorul lui Maduro trebuie să fie decis de poporul venezuelean, calificând presiunile SUA asupra preşedintelui venezuelean drept nedemocratice.

Lasă un comentariu