Evenimentul zilei

Ma10222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Manfred Weber speră să obţină sprijin pentru candidatura sa la șefia Comisiei Europene

Manfred Weber speră să obţină sprijin pentru candidatura sa la șefia Comisiei Europene

27 Mai 2019 - 

Candidatul conservator la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, a lansat un apel la susţinere din partea liberalilor, a Verzilor şi a socialiştilor. 

„Odată campania electorală încheiată, democraţii trebuie să se unească”, a spus Weber luni la Munchen, sediul partidului său, Uniunea Creştin Socială, scrie dpa, citată de Agerpres. Weber a precizat că se va întâlni în cursul zilei de luni cu reprezentanţi ai altor grupuri alături de care ar putea forma o coaliţie vastă, care să beneficieze de o majoritate puternică în noul Parlament European, acoperind un spectru politic larg.

Weber, care este liderul Partidului Popular European (PPE) în actualul PE, candidează pentru influentul post de preşedinte al CE alături de alţi „capi de listă”, între care actualul vicepreşedinte al CE Frans Timmermans (social-democraţi) şi actualul comisar pentru competiţie, Margrethe Vestager (ALDE, liberali).

Deşi PPE va fi în continuare cel mai puternic partid din PE, a pierdut 34 de locuri, rămânând în noua legislatură cu 182, conform rezultatelor actualizate luni, iar socialiştii au pierdut 38 de locuri, rămânând cu 147, ceea ce înseamnă că împreună şi-au pierdut majoritatea tradiţională în forul cu 751 de locuri şi vor avea nevoie de noi alianţe.

PPE, socialiştii, liberalii şi Verzii ar avea împreună 507 locuri, notează dpa.

Liderii UE se întâlnesc marţi pentru a începe discuţiile privind numirile la vârful UE, între care şi la preşedinţia CE.

Convorbirile anunţate pentru luni de Weber sunt considerate cruciale, având în vedere lipsa de entuziasm cu care privesc unele capitale din UE candidatura sa.

Totuşi, vicepreşedintele CE Jyrki Katainen a declarat presei la Helsinki că poziţia lui Weber în cursa pentru şefia CE este „puternică în acest moment”.

În opinia lui Katainen, fost vicepreşedinte al PPE între 2006-2012, Verzii s-ar putea alătura PPE, social-democraţilor şi ALDE într-o coaliţie în PE.

Lasă un comentariu