Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Turcia și SUA au convenit pentru un „coridor de pace” prin care să fie repatriați refugiații sirieni

Turcia și SUA au convenit pentru un „coridor de pace” prin care să fie repatriați refugiații sirieni

08 August 2019 - 

Statele Unite şi Turcia au ajuns miercuri la un acord privind înfiinţarea unui centru operaţional comun care să gestioneze tensiunile dintre milițiile kurde susținute de SUA și forțele turcești din nordul Siriei, anunță Ankara, conform newsweek.ro.

 

 

Decizia a fost luată după trei zile de negocieri între reprezentanţi ai celor două ţări, în contextul în care Ankara a anunţat recent că intenţionează să lanseze o operaţiune militară  într-o zonă din nordul Siriei controlată de forţele kurde YPG, informează France24.

Ministerul turc al Apărării a declarat, într-un comunicat, că Ankara a convenit cu oficiali ai SUA să implementeze „fără întârziere” primele măsuri menite „să elimine îngrijorările Turciei”.

Cele două părți au căzut de accord să înființeze o zonă de securitate astfel încât milițiile YPG să fie ținute departe de frontierele Turciei, urmând să fie stabilit cu exactitate cât de extinsă să fie și cine o va controla efectiv.

Ankara mai cere un „coridor al păcii prin care frații sirieni să se poată întoarce în țara lor”.

Turcia are 3,6 milioane de refugiați sirieni, care, în ultima vreme, „au fost presați să se repatrieze” în zonele unde nu sunt conflicte armate, informează France24.  

 

Lasă un comentariu