Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Alegerile locale și regionale din Rusia. PUTIN A SCAZUT ÎN POPULARITATE. „Edinaya Rossia" a pierdut aproape jumătate din mandatele deținute în consiliul local din Moscova și au fost semnalate numeroase încălcări

Alegerile locale și regionale din Rusia. PUTIN A SCAZUT ÎN POPULARITATE. „Edinaya Rossia" a pierdut aproape jumătate din mandatele deținute în consiliul local din Moscova și au fost semnalate numeroase încălcări

09 Septembrie 2019 - 

Numeroase încălcări au fost semnalate în timpul alegerilor locale și regionale de duminică din Rusia, considerate drept un test pentru puterea de la Kremlin. 

O organizație independentă de monitorizare a scrutinului – Golos – a semnalat peste 1700 de încălcări ale procesului de vot în Rusia, inclusiv 560 de cazuri la Moscova. 

Votul pentru din capitală a fost urmărit îndeaproape, după ce mii de oameni au protestat în lunile de vară împotriva eliminării de cursă a candidaților independenți și ai opoziției. 

Protestele au pus în lumină și scăderea popularității președintelui Vladimir Putin și a partidului puterii „Edinaia Rossia”.

 Activista de opoziție Lubov Sobol a declarat că votul din Moscova a „îngropat până și iluzia unor alegeri democratice”.

 Scrutinul a avut loc în peste 6 mii de circumscripții, pentru primării și consilii de diferit nivel, inclusiv șefii a 19 regiuni din 13 subiecți ai Federației, precum și în peninsula ucraineană Crimeea anexată de Rusia în 2014.

Partidul lui Vladimir Putin a suferit o lovitură semnificativă în alegerile locale de duminică, pierzând aproape jumătate din locurile pe care le deținea în consiliul local din Moscova, pierdere care vine după o vară de proteste masive care au vizat administrația de la Kremlin, scrie politico.eu.

Chiar dacă are în continuare majoritatea, rezultatele indică o pierdere pentru Partidul Rusia Unită. Astfel, candidații formațiunii au câștigat 24 de locuri din totalul de 45, ceea ce înseamnă cu 16 mai puțin față de cele 40 de mandate pe care le avea înaintea alegerilor, în condițiile în care au fost numărate 80% din voturi. Partidul Comunist a câștigat 14 mandate, în timp ce formațiunea de centru-dreapta Rusia Dreaptă a obținut 4 mandate. Deși, teoretic aceste două formațiuni sunt în opoziție față de Rusia Unită, analiștii spun că ele sunt controlate tot de Vladimir Putin.

Yabloko, un mic partid din epoca perestrokia, a câștigat 3 mandate. Inițial, liderul acestei formațiunii, Sergei Mitrokhin, a fost împiedicat să candideze, însă interdicția a fost eliminată de judecători după ce acesta a contestat decizia în instanță.

Membrii Rusiei Unite au candidat ca independenți în Moscova în încercarea de a se distanța, aparent, de partidul tot mai nepopular, afectat și de măsurile recente privind creșterea vârstei de pensionare și de sărăcia tot mai accentuată, mai notează politico.eu.

Participarea la vot a fost una dezamăgitoare, în capitala Rusiei doar 17,2% dintre alegători mergând la urne. Toate privirile sunt ațintite asupra Moscovei unde zeci de mii de persoane au ieșit în stradă de-a lungul întregii veri, răspunzând apelului opoziției ai cărei candidați au fost împiedicați să participe la aceste alegeri.

Liderul opoziției, Alexei Navalnîi le-a cerut alegătorilor să „voteze inteligent”, în lipsa candidaților opoziției, pe candidații care sunt cel mai bine plasați în confrutarea cu oamenii Kremlinului. „Astăzi noi luptăm pentru a sparge monopolul Rusiei Unite”, a spus el.

De altfel, rezultatele votului vor fi urmărite, potrivit analiştilor, în perspectiva alegerilor parlamentare din 2021 şi vor influenţa viitorul politic al Rusiei, la începutul celui de-al treilea deceniu de când se află la putere preşedintele Putin.

 

Lasă un comentariu