Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe SUA au făcut publice imagini de satelit care arată că Iranul a bombardat rafinăriile din Arabia Saudită

SUA au făcut publice imagini de satelit care arată că Iranul a bombardat rafinăriile din Arabia Saudită

16 Septembrie 2019 - 

SUA au făcut publice imagini din satelit care arată că Iranul s-a aflat în spatele atacurilor asupra instalaţiilor petroliere saudite de sâmbătă, relatează BBC, citat de DIGI24.

Oficialii iranienii au negat că ar fi fost implicaţi în atacuri. Anterior, atacurile fuseseră revendicate de rebelii huthi din Yemen, aceştia fiind susţinuţi de Iran. Oficiali americani spun, însă, că având în vedere direcţia şi proporţia atacurilor este puţin probabil ca rebelii huthi să fie cu adevărat implicaţi.

Incidentul a dus la o scădere a rezervelor mondiale de petrol cu 5%, în timp ce preţurile au crescut considerabil. 

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, dăduse vina pe Iran imediat după atac, fapt ce a dus la un schimb de acuzaţii şi ameninţări între administraţia americană şi guvernul de la Teheran.

Duminică, preşedintele Donald Trump s-a ferit să acuze direct Iranul, într-o postare pe Twitter, însă a sugerat că SUA ar putea să acţioneze militar împotriva autorului atacurilor.

Un purtător de cuvânt al rebelilor huthi susţinuţi de Iran a declarat că în atacurile care au provocat incendii la două rafinării din Arabia Saudită au fost utilizate zece drone.

Operaţiunile contra obiectivelor saudite vor fi intensificate „atât timp cât agresiunile continuă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al insurgenţilor huthi.

Lasă un comentariu