Evenimentul zilei

Ma02252020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Premierul britanic Boris Johnson propune alegeri anticipate pe 12 decembrie

Premierul britanic Boris Johnson propune alegeri anticipate pe 12 decembrie

25 Octombrie 2019 - 

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat joi, 25 octombrie, într-o declaraţie televizată, că solicită parlamentului să aprobe organizarea de alegeri pe plan naţional la 12 decembrie, în cadrul eforturilor sale de a asigura că Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

„Consider că Brexitul poate fi pus în aplicare dacă punem problema corect cu parlamentul. Dacă (legislatorii) vor realmente mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, pot dispune de acest timp, dar trebuie să accepte alegeri legislative pe 12 decembrie”, a declarat Johnson, subliniind că „acesta este drumul înainte”.
Parlamentul britanic a refuzat până acum să aprobe un acord de „divorţ” încheiat între guvern şi UE, ceea ce a determinat de altfel în vară demisia executivului condus de Theresa May. Un amendament adoptat la sfârşitul săptămânii trecute de legislativul de la Londra l-a obligat pe Boris Johnson să trimită UE o scrisoare în care să ceară o extindere cu trei luni a termenului de retragere.
Johnson – devenit premier cu promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord – a ataşat însă la această cerere o altă scrisoare în care punctează că el nu doreşte, de fapt, prelungirea termenului.
„Mă tem că din câte se pare prietenii noştri din UE vor răspunde la solicitarea parlamentului de a amâna Brexitul cu o prelungire a termenului, ceea ce eu chiar nu doresc deloc”, a subliniat Johnson joi pe BBC
Parlamentarul conservator Andrew Bridgen, susţinător al Brexit-ului, a apreciat într-un mesaj în reţeaua Twitter că „numai alegerile generale pot injecta o nouă democraţie în componenţa camerei (Camera Comunelor – n. red.) şi ne pot permite să aplicăm rezultatului referendumului” din 2016, prin care alegătorii britanici s-au pronunţat pentru retragerea ţării din UE.
Parlamentul britanic a aprobat joi planul de guvernare al premierului Boris Johnson, printr-un vot simbolic, care nu contribuie semnificativ la întărirea autorităţii premierului în privinţa Brexitului sau la încheierea crizei politice din ţară, relatează Reuters.

Lasă un comentariu