Evenimentul zilei

Ma02182020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Ursula von der Leyen i-a cerut lui Boris Johnson să propună un comisar european

Ursula von der Leyen i-a cerut lui Boris Johnson să propună un comisar european

06 Noiembrie 2019 - 

Preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a trimis premierului britanic Boris Johnson o scrisoare în care îi solicită să prezinte un candidat la postul de comisar european, a anunţat miercuri o purtătoare de cuvânt a viitorului executiv comunitar, transmite AFP.

''Preşedinta aleasă tocmai a trimis o scrisoare prim-ministrului britanic Boris Johnson. Ea îl invită pe domnul Johnson să propună nume - unul sau mai multe - de candidat britanic şi încurajează a se propune candidaţi femei, având în vedere obiectivul de a avea o Comisie în care să se atingă paritatea'' (de gen, n.red.), a declarat Dana Spinanţ în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.
Ursula von der Leyen ''îl invită pe domnul Johnson să ofere un răspuns rapid'', a adăugat purtătoarea de cuvânt citată.
Regatul Unit urma să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, înainte de preluarea mandatului de noua Comisie Europeană, însă data Brexitului a fost amânată până la 31 ianuarie 2020.
Această desemnare a fost una dintre condiţiile cerute în ultima decizie de amânare a Brexitului luată de Cei 27.
Intrarea în funcţie a Comisiei Von der Leyen, prevăzută la 1 noiembrie 2019, a fost la rândul său amânată până la 1 decembrie 2019, în urma respingerii de către eurodeputaţi a candidaţilor francez, ungar şi român la funcţia de comisar european.
Ulterior, Franţa a prezentat candidatura fostului ministru al economiei Thierry Breton, în timp ce Ungaria l-a propus pe actualul ambasador pe lângă UE, Oliver Varhelyi. Comisia aşteaptă o candidatură din partea României.

Lasă un comentariu