Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Mary Lou McDonald: După dezordinea provocată de Brexit trebuie să urmeze în termen de cinci ani un referendum asupra unificării Irlandei

Mary Lou McDonald: După dezordinea provocată de Brexit trebuie să urmeze în termen de cinci ani un referendum asupra unificării Irlandei

17 Noiembrie 2019 - 

După dezordinea provocată de Brexit trebuie să urmeze în termen de cinci ani un referendum asupra unificării Irlandei, a afirmat sâmbătă şefa partidului republican irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, potrivit AFP.

"Zilele divizării între cele două Irlande sunt numărate, schimbarea este în aer, Brexitul a bulversat totul", a declarat Mary Lou McDonald în cursul unei conferinţe a partidului său la Londonderry.
"Multe persoane se gândesc acum, pentru prima dată, la viitorul lor într-o Irlanda unificată", a adăugat ea.
"În următorii cinci ani, să lăsăm poporul să decidă", a mai spus ea, îndemnând guvernul de la Dublin să pregătească un referendum asupra chestiunii reunificării.
Provincia Irlanda de Nord şi frontiera sa cu Irlanda au complicat serios problema Brexitului şi negocierile dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană.
Acordul de pace încheiat în 1998 a pus capăt la 30 de ani de conflict sângeros şi a eliminat practic orice urmă vizibilă a frontierei dintre Irlanda de Nord, teritoriu britanic, şi Republica Irlanda din sudul insulei.
Bruxellesul, Londra şi Dublinul s-au angajat să menţină această situaţie după Brexit. Dar acordul privind Brexitul s-a lovit constant de statutul acestei frontiere din Regatul Unit post Brexit.
Pentru Sinn Fein, partizan al unităţii Irlandei, este un semn că această frontieră cu o lungime de 500 de kilometri, trasată în 1921 după independenţa Republicii Irlanda, nu are nicio legitimitate.
Sinn Fein face campanie în Irlanda de Nord în vederea alegerilor legislative anticipate de la 12 decembrie din Regatul Unit, dar parlamentarii săi refuză permanent să îşi ocupe locul la Westminster.

Lasă un comentariu