Evenimentul zilei

Lun06012020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Franța: Zeci de protestatari au fost nevoiţi să fugă de norii groşi de gaze lacrimogene din apropierea Operei din Paris

Franța: Zeci de protestatari au fost nevoiţi să fugă de norii groşi de gaze lacrimogene din apropierea Operei din Paris

03 Ianuarie 2020 - 

Poliţia din Paris a tras cu gaze lacrimogene joi seară pentru a forţa protestatarii să se îndepărteze de sediul partidului centrist al preşedintelui Emmanuel Macron, în timp ce greva împotriva reformei sale a sistemului de pensii continuă în Franţa, informează DPA.

Şeful partidului lui Macron, La Republique en Marche, Stanislas Guerini, a condamnat ceea ce a descris pe Twitter drept o "tentativă de intruziune a demonstranţilor radicalizaţi" în birourile partidului.
O sursă din poliţie a confirmat că protestatarii au încercat fără succes să intre în birourile partidului. Trei persoane au fost arestate în timpul unei manifestaţii neanunţate în apropiere, a declarat poliţia.
Într-o alocuţiune televizată de Anul Nou, Macron a declarat că aşteaptă de la prim-ministrul Edouard Philippe să găsească un compromis cu privire la reforma pensiilor cu "sindicatele şi grupurile de angajatori care doresc acest lucru".
Dar sindicatele nu au fost impresionate de declaraţia sa, care nu oferă concesii specifice pentru planurile de înlocuire a schemelor existente de pensii cu un sistem naţional unic şi de creştere a vârstei standard de pensionare cu pensie completă de la 62 la 64 de ani.
Şeful sindicatului CGT, Philippe Martinez, a declarat pentru radioul RMC de Anul Nou că face apel la "toţi francezii să se mobilizeze, să protesteze şi să intre în grevă".
Circulaţia trenurilor şi transportul public din Paris au fost perturbate de grevă începând din 5 decembrie - cea mai lungă din
istoria companiei feroviare de stat SNCF, potrivit presei franceze.
Reformele planificate ar elimina treptat dreptul lucrătorilor din sectorul de transport public să se pensioneze cu o pensie întreagă la vârsta de 52 sau 57 de ani.
Miniştrii urmează să se întâlnească cu sindicatele şi grupurile de angajatori la 7 ianuarie pentru a discuta unele aspecte ale planurilor de reformă.

Lasă un comentariu