Evenimentul zilei

Ma05262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Cetăţenii UE eligibili au dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit

Cetăţenii UE eligibili au dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit

21 Ianuarie 2020 - 

Camera Lorzilor a adoptat un amendament care protejează drepturile cetăţenilor europeni din Regatul Unit după Brexit.

Proiectul de lege a primit 330 de voturi ”pentru” şi 231 de voturi ”împotrivă”, trecând cu o diferenţă de 99 de voturi de a treia lectură în camera inferioară a Parlamentului britanic, dovadă a majorităţii Partidului Conservator, condus de premierul britanic Boris Johnson, câştigată în urma alegerilor anticipate din 12 decembrie 2019, primele din ultimii 96 de ani organizare în luna anterior amintită.
Parcurgând etapele procedurale, proiectul a ajuns în Camera Lorzilor, unde guvernul nu se bucură de o majoritate. Deşi este de aşteptat ca această cameră să nu blocheze legislaţia, aceasta încearcă totuşi să opereze unele modificări.
Decizia Camerei Lorzilor vine după ce, în weekend, co-preşedintele Partidului Conservator, James Cleverly a declarat că aceasta ar putea fi mutată în oraşul York, aflat în nordul Angliei, zonă în care conservatorii au obţinut mai multe mandate în alegerile anticipate din decembrie, deşi este cunoscut faptul că votează în mod tradiţional cu Partidul Laburist.
Astfel, Camera Lorzilor a votat, cu un scor de 270 de voturi pentru şi 229 împotrivă, în favoarea unui amendament propus de liberal-democraţi (pro-UE) care le acordă cetăţenilor UE eligibili dreptul automat de a rămâne în Regatul Unit după Brexit, în loc de a face demersuri pe lângă guvern.
De asemenea, ei ar urma să primească un document fizic care să le ateste dreptul de a rămâne în Marea Britanie.
Un purtător de cuvânt a premierului Johnson a declarat anterior că ”schema de înregistrare le va oferi posesorilor un statut digital sigur care le va atesta drepturile şi va face legătura cu paşaportul sau cartea lor de identitate”.
Negociatorul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a transmis delegaţiei britanice cu care a avut o întrevedere la 17 ianuarie, din care a făcut parte şi ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, că cetăţenii europeni care obţin în Regatul Unit statutul de rezident permanent doresc să primească şi un document fizic prin care să poată dovedi că pot rămâne în această ţară.

Lasă un comentariu