Evenimentul zilei

Sam06062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Rezultatele preliminare ale alegerilor din Irlanda indică o ascensiune a partidului naționalist Sinn Fein

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Irlanda indică o ascensiune a partidului naționalist Sinn Fein

09 Februarie 2020 - 

Primele rezultate parțiale ale alegerilor generale din Irlanda, arată că votul s-a împărțit aproape egal între premierul Leo Varadkar și partidul acestuia Fina Gael (22,45), Sinn Fein (22,3%) și Fianna Fail (22,2%).

Poziția precară a premierului se explică prin faptul că în ultimul timp Varadkar s-a concentrat pe negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE, Irlanda fiind singura țară europeană care are o graniță terestră cu fostul membru în UE. Și a neglijat, i se reproșează, problemele de politică internă, cum ar fi o criză serioasă a caselor sau sistemul sanitar.
Fina Gael și Fianna Fail sunt cele două partide de centru care guvernează Irlanda de decenii. De data aceasta apare însă și partidul naționalist Sinn Fein, brațul politic al fostei mișcări paramilitare naționaliste IRA, izolat în trecut pe scena politică irlandeză, care și-a atras electoralul cu un program de stânga, centrat pe problemele sociale.

Lasă un comentariu