Evenimentul zilei

Joi04022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe ONU avertizează: Situaţia din Libia este extrem de îngrijorătoare, cu numeroase încălcări ale focului şi ale embargoului asupra armelor

ONU avertizează: Situaţia din Libia este extrem de îngrijorătoare, cu numeroase încălcări ale focului şi ale embargoului asupra armelor

16 Februarie 2020 - 

Situaţia din Libia rămâne „profund îngrijorătoare”, cu numeroase încălcări ale focului şi ale embargoului asupra armelor, a avertizat duminică Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), potrivit AFP, citat de Agerpres.

 

„În pofida anumitor semnale pozitive, situaţia în teren rămâne profund îngrijorătoare”, a declarat Stéphanie Williams, adjunctă a emisarului ONU pentru Libia Ghassan Salamé, într-o conferinţă de presă la Munchen, unde are loc Conferinţa pentru Securitate.

„S-au înregistrat peste 150 de violări ale încetării focului, poporul libian continuă să sufere, situaţia economică se deteriorează, exacerbată de blocada asupra instalaţiilor petroliere”, a subliniat reprezentanta ONU.

Reprezentanţii unui număr de 12 ţări care susţin părţile beligerante din Libia s-au întâlnit duminică la Munchen, în marja Conferinţei pentru Securitate, pentru a analiza progresele înregistrate după reuniunea din 19 ianuarie de la Berlin.

Principalele ţări vizate de conflictul libian au promis să respecte embargoul asupra armelor şi să nu mai interfereze în afacerile interne ale Libiei.

În Libia are loc un conflict între forţele guvernului de uniune naţională libian (GNA), recunoscut de ONU şi condus de Fayez al-Sarraj, şi cele ale mareşalului Khalifa Haftar, care controlează estul ţării şi a lansat la 4 aprilie 2019 o amplă ofensivă contra oraşului Tripoli.

Violenţele s-au soldat cu 1.000 de morţi şi aproximativ 140.000 de persoane strămutate.

Khalifa Haftar este sprijinit de Rusia, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Iordania, în timp ce GNA beneficiază de susţinerea Turciei.

Lasă un comentariu