Evenimentul zilei

Lun08032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Jaroslaw Kaczynski: Reformele din justiţie criticate de UE vor continua

Jaroslaw Kaczynski: Reformele din justiţie criticate de UE vor continua

26 Februarie 2020 - 

Polonia trebuie să-şi continue reformele din sistemul judiciar pentru ca acesta să-şi recâştige încrederea publică, afirmă Jaroslaw Kaczynski, puternicul lider al Partidului Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare, potrivit DPA.

Reformele introduse de partid de la venirea sa la putere în 2015 au pus Varşovia în dispută cu Uniunea Europeană, care se teme că ele subminează independenţa justiţiei şi plasează sistemul judiciar sub controlul puterii executive.
Kaczynski respinge aceste îngrijorări, afirmând într-un interviu apărut miercuri că "nimeni nu distruge independenţa instanţelor în Polonia".
Scopul Partidului Lege şi Justiţie este de a "reinstitui statul de drept de bază", a declarat politicianul în interviul pentru Gazeta Polska, un săptămânal proguvernamental.
Polonia asistă în prezent "la rebeliunea unui mare grup de judecători" care vor să îşi păstreze poziţia privilegiată şi să nu dea în niciun fel de socoteală, a susţinut Kaczynski.
"Un număr semnificativ de judecători nu se supun legii, ceea ce este o barieră în dezvoltarea Poloniei. Prin urmare, reforma sistemului de justiţie trebuie să continue", a adăugat el.
Kaczynski a mai afirmat că preşedintele Andrzej Duda trebuie reales pentru a exista garanţia că reformele continuă.
"O înfrângere la alegerile din mai ar pune capăt posibilităţii de a introduce schimbări ambiţioase", a mai spus cel mai influent politician polonez.
Kaczynski a criticat de asemenea şi rolul jucat de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ), care, în opinia sa, "sprijină opoziţia" şi acţionează de parcă "ar lua parte la o întrecere politică".
CEJ a blocat în trecut una dintre reformele adoptate de PiS, iar acum analizează noul sistem disciplinar pentru judecători din Polonia.

Lasă un comentariu