Evenimentul zilei

Mie08052020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Panorama Sindromul „burnout” a fost inclus de OMS în Clasificarea internaţională a maladiilor

Sindromul „burnout” a fost inclus de OMS în Clasificarea internaţională a maladiilor

27 Mai 2019 - 

Sindromul „burnout”, tradus prin „epuizare profesională”, a fost inclus în Clasificarea internaţională a maladiilor a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care serveşte drept bază pentru stabilirea tendinţelor şi statisticilor în domeniul sanitar. 

Clasificarea internaţională a maladiilor, compilată de OMS, se bazează pe constatările experţilor din domeniul sanitar din întreaga lume. Lista a fost adoptată de statele membre ale OMS, reunite în perioada 20 mai - 28 mai la Geneva, scrie AFP, citată de Agerpres. „Aceasta este prima oară” când burnout-ul este inclus în clasificare, a anunţat luni în faţa jurnaliştilor un purtător de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic.

Clasificarea maladiilor a OMS furnizează un limbaj comun prin intermediul căruia profesioniştii din domeniul sanitar pot face schimb de informaţii de specialitate la nivel mondial.

Burnout-ul, inclus în secţiunea consacrată „problemelor asociate” ocupării forţei de muncă sau şomajului, a primit numele de cod QD85.

Această problemă este descrisă ca „un sindrom (...) ce rezultă din stresul cronic la locul de muncă care nu a fost gestionat cu succes” şi care se caracterizează prin trei elemente: „o senzaţie de epuizare”, „cinism sau sentimente negative asociate muncii” şi „o eficienţă profesională redusă”.

Registrul OMS precizează că burnout-ul „se referă în mod specific la fenomene asociate contextului profesional şi nu ar trebui să fie utilizat pentru a descrie experienţele din alte domenii ale vieţii”.

Noua clasificare, numită CIP-11, publicată anul trecut, a fost adoptată oficial în cadrul celei de a 72-a reuniuni mondiale şi va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022. Aceasta include noi capitole, inclusiv consacrat sănătăţii sexuale.

Neplăcerea generată de jocurile video a fost adăugată în secţiunea tulburărilor de dependenţă. Noua clasificare a OMS propune, de asemenea, un nou capitol privind medicina tradiţională.

Lasă un comentariu