Evenimentul zilei

Joi08062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe Panorama Comisia Europeană a lansat un apel pentru susţinerea libertăţii presei şi a jurnalismului de investigaţie în Europa

Comisia Europeană a lansat un apel pentru susţinerea libertăţii presei şi a jurnalismului de investigaţie în Europa

19 Iulie 2019 - 

Comisia Europeană a lansat un apel pentru depunerea proiectelor pentru susţinerea libertăţii presei şi a jurnalismului de investigaţie în Europa.

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 27 septembrie 2019. Suma totală a finanţării ajunge la 4,2 milioane de euro şi va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune, informează Executivul UE într-un comunicat de presă.
Finanţarea face parte din angajamentul Uniunii Europene pentru a promova, respectiv a încuraja libertatea şi pluralismul mass-media. Suma va fi alocată prin intermediul a trei arii de acţiune.
Prima constă într-un mecanism de reacţie la nivelul întregii Uniuni pentru a reduce încălcările şi deteriorarea libertăţii presei în statele membre (1,4 milioane de euro). A doua îşi propune crearea unui fond destinat susţinerii jurnalismului de investigaţie transfrontalier în UE (1,5 milioane de euro), iar cea de-a treia arie de acţiune face apel la părţile interesate (jurnalişti, ONG-uri) să propună proiecte care să contribuie la sprijinirea jurnalismului independent şi a cooperării jurnalistice între statele membre, sau care să reafirme importanţa libertăţii presei şi a eticii jurnalistice în Uniunea Europeană (1,3 milioane de euro).
Angajamentul luat de Uniunea Europeană pentru respectarea libertăţii şi pluralismul mass-mediei, inclusiv a libertăţii de exprimare - care presupune dreptul de a primi şi disemina informaţii fără ingerinţa unei autorităţi publice - este reflectat în Articolul 11 a Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Lasă un comentariu