Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Externe România În sfârșit, s-a aflat ceea ce bănuia lumea de mult: Cine au fost teroriștii din decembrie '89?

În sfârșit, s-a aflat ceea ce bănuia lumea de mult: Cine au fost teroriștii din decembrie '89?

22 Decembrie 2017 - 

Teroriștii erau chiar din cadrul Securității, afirmă ultimul șef al Securității, Iulian Vlad, într-o declarație pe 10 pagini, descoperită de procurorul militar Ioan Dan, undeva la mijlocul anului 1990, în fișetul din biroul fostului sau șef, potrivit unui material din Revista 22.

"Nu a fost curios să-l deschidă în aprilie 1990, atunci când Gheorghe Diaconescu, fost procuror adjunct al RSR, a plecat de la conducerea Direcției Parchetelor Militare și i-a predat cheia, menționând că înăuntru se găsesc câteva „hărții fără importantă”. Era ocupat până peste cap cu anchetele de la Timișoara și abia când a vrut să pună înăuntru niște dosare, pentru că nu mai avea loc de ele prin birou, și l-a deschis, a găsit-o. Nu i-a venit să-și creadă ochilor. Absolut justificat.

Documentul reprezintă una dintre cele mai importante mărturii, dacă nu cea mai importantă, a existenței, în carne și oase, a „teroriștilor”. „Analizând modul în care au început și s-au desfășurat acțiunile teroriste în Capitală, pe baza acelor date și informații ce le-am avut la dispoziție, consider că acestea ar fi putut fi executate de: 1) Elementele din Direcția a V-a, USLA, CTS și din alte unități de Securitate, inclusiv speciale”, scrie însuși Iulian Vlad. 

Mai mult, documentul indică explicit și ceea ce toată lumea caută de 28 de ani: identitatea acestora și structurile din care făceau parte. Toate, ce surpriză, aparțineau forțelor militare interne (Securitate, Armata și Miliție) sau lucrau pentru ele. Cele mai importante dintre aceste unități fie făceau parte din organigrama Securității, fie erau structuri acoperite (cazul rețelei „R”) care lucrau în cooperare sau sub coordonarea ei. Dezvăluirea este cu atât mai spectaculoasă, cu cât ea este făcută chiar de șeful lor, Iulian Vlad”, se scrie în articolul citat de hotnews.ro.

 

 

Lasă un comentariu