Evenimentul zilei

Mie01232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică
Evenimentul zilei - Politica
23 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

O analiză efectuată de mai multe organizații nonguvernamentale arată că, alegerile din 24 februarie nu sunt incluzive, iar persoanele cu dizabilități nu se regăsesc pe listele de candidați ale primilor șase concurenți electorali înregistrați. Persoanele de etnie romă, tinerii și femeile sunt incluși într-o măsură insuficientă.

23 Ian 2019
Publicat în Politica

Ghenadi Mitriuc (foto centru) este candidatul în circumscripția electorală nr.16 din Ungheni din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). De asemenea, el candidează și pe listele aceluiași partid de pe poziția 37.

Lansarea sa în cursa electorală a avut loc pe 25 septembrie, la Ungheni, acolo unde a blamat cursul european al Republicii Moldova. Mitriuc a fost consilier independent în Consiliul Orășenesc Ungheni (2003-2007), după care viceprimar al aceluiași oraș (2007-2011). În 2014, el a acces în Parlament, arată portalul anticoruptie.md.

Conform declarației de avere, înainte de preluarea mandatului de deputat, la finele lui 2014, Mitriuc a raportat venituri cumulate de 58.042 de lei din funcția de director al companiei private RINCOR-PRIM (51.925 de lei) și în calitate de consilier orășenesc la Ungheni (6.123 de lei).

Mitriuc a mai obținut venituri în același an din vânzarea a două automobile cu suma 279.667 de lei. În cont i-a intrat şi un venit simbolic de 100 de lei, în calitate de participant la războiul de pe Nistru din 1992.

Colecții de case, mașini și companii

Deputatul deţine opt loturi de teren de dimensiuni mici în orașul Ungheni, șase – cumpărate, iar două - donate. Toate terenurile au fost obținute în cele două mandate ale sale de consilier orășenesc. Ghenadi Mitriuc deține șase imobile, printre care un apartament, o casă de locuit, un spațiu comercial, un garaj și o casă de vacanță pe malul Mării Negre în regiunea Odesa, raionul Belgorod-Dnistrovsk, cu valoare cadastrala declarată de 250.001 lei.

Deputatul socialist este un pasionat al automobilelor, având în proprietate nu mai puțin de nouă mașini și o remorcă, de la Mercedes până la Opel. La momentul intrării în Parlament, Mitriuc era acționar la trei societăți: RINCOR-PRIM SRL, Total-Info, Î.I. Ghenadii Mitriuc. Societatea Rincor-Prim este specializată în transport rutier și are un capital de circa 1.000.000 de lei.

La capitolul datorii, Mitriuc a contractat în 2014 un credit de 300.000 de lei și altul pe numele companiei Rincor-Prim, în valoare de 250.000 de lei. În 2015, Mitriuc a raportat un salariu de 202.610 lei în calitate de deputat și vicepreședinte al Comisiei Parlamentare de Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică și un venit de 5.576 de lei în calitate de consilier orășenesc Ungheni. În privința proprietăților deținute, nu există modificări.

În 2015, Mitriuc și-a vândut una dintre cele nouă mașini şi a omis declararea venitului obținut. În anul 2016, Mitriuc este debitorul unui credit de 23.630 de euro pentru societatea Top-Level Invest SRL. De asemenea, are calitatea de fidejusor – persoană care garantează  pentru  împrumut – privind un credit de la Pro Credit Bank al căruia cuantum nu este stabilit.

În 2017, el și-a păstrat proprietățile imobiliare și a vândut două „mijloace de transport” cu câte 10.000 de lei fiecare. De asemenea, și-a făcut public creditul de la Pro Credit Bank, pe care îl „omisese” din declaraţia anterioară. Acesta este în valoare de nu mai puțin de 4.551.000 de lei, fiind contractat în 2014, cu scadență în 2023 cu o dobândă anuală de 14%.

Aceasta nu este singura datorie a deputatului, Mitriuc contractând în 2017 un nou credit de 50.090 euro din partea societății NG-Invest SRL, condusă de Ion Gurschi. NG-Invest SRL și Top-Level Invest SRL sunt două companii de construcții cu sediul în Chișinău. NG-Invest construieşte apartamente de lux în centrul Capitalei.

Donaţii de zeci de mii de lei la partid

Mitriuc a cotizat mereu la alegeri în contul PSRM. La localele din iunie 2014 a dat doar 1.500 de lei. În campania electorală pentru prezidențiale din noiembrie 2016 a cotizat cu 33.550 de lei la data de 13.10.2016, pentru ca, la nici două săptâmâni, pe 25.10.2016, să mai cotizeze cu încă 39.800 de lei.

În total, Mitriuc a donat la vedere pentru campania lui Igor Dodon 73.350 de lei. De asemenea, deputatul a cotizat cu 52.000 de lei în conturile socialiștilor pentru referendumul de demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă și cu 26.600 de lei pentru alegerile locale pentru Primăria Chișinăului pentru candidatul PSRM, Ion Ceban.

Homofob de paradă

Ghenadi Mitriuc a fost unul dintre semnatarii inițiativei legislative care prevede, între altele,  definirea homosexualității. Potrivit unui raport privind situaţia persoanelor LGBT în Republica Moldova, semnat de Gender DOC, în data de 24 martie 2017, opt parlamentari din partea Partidului Socialiștilor, printre care şi Mitriuc, au înregistrat proiectul de lege nr.861 privind modificarea și completarea Legii privind protecția copiilor de impactul negativ al informațiilor.

Aceştia au propus Parlamentului să completeze articolul 1 din legea menționată cu o nouă noțiune după cum urmează: „Homosexualitatea - o perversiune sexuală care constituie o atracție sexuală față de indivizi de același sex; pederastie, inversiune sexuală”, precum și completarea articolului 3 cu termeni precum „de caracter homosexual” și „și homosexual” după „pornografic”, iar articolul 4 cu termenul „imagini care promovează homosexualitatea”.

Ca-n Caragiale: Statalist cu cetățenia țării pe care o înjură

Ghenadi Mitriuc este și cetățean al României. Originar din raionul Ungheni, el a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Mitriuc menționează în CV-ul său că știe limbile rusă, franceză și engleză și, deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României.

După ce președintele Igor Dodon a refuzat în 2017 să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. 

„Este un proiect anticonstituțional, având în vedere că în Legea Supremă a Republicii Moldova este stipulată expres neutralitatea statului. Este o tentativă de atac al României asupra statalității Republicii Moldova”, declara Mitriuc în Plenul Legislativului.

 

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectul țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

23 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Pentru alegerile din februarie, din buget au fost alocate resurse financiare pentru deschiderea a 150 de secții de votare, dar nu 125. Declarația a fost făcută de directorul de programe al Asociației Promo-LEX, Pavel Postică.

22 Ian 2019
Publicat în Politica

Guvernarea va continua proiectele sale de susținere socială a cetățenilor, pentru că oamenii așteaptă condiții mai bune de trai. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la primul briefingul din acest an. Șeful democraților a anunțat noi inițiative pentru vârstnici.

22 Ian 2019
Publicat în Politica

Alegerile parlamentare de luna viitoare trebuie să fie libere, cinstite și credibile, asta însemnând că toate standardele care țin de procesul electoral trebuie să fie respectate și înainte, și după scrutin, declară șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

21 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Președintele Igor Dodon nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie. Anunțul a fost făcut luni, 21 ianuarie, într-un briefing de presă. 

21 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) își exprimă suportul pentru misiunea națională de monitorizare a procesului electoral, desfășurată de către Asociația Promo-LEX, respingând atacurile denigratoare la adresa misiunii.

21 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis constituirea, în total, a 2.143 de secții de votare pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie. 

21 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Avocatul fostului premier Vlad Filat, Victor Munteanu, spune despre noul dosar penal trimis în judecată în care politicianul este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari, că ar fi o dublă incriminare. 

19 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) poate lansa procesul de organizare a celor 125 de secții de votare în cele trei circumscripții uninominale peste hotarele Republicii Moldova la alegerile parlamentare din 24 februarie. Comisia Electorală Centrală (CEC), în ședința de sâmbătă, 19 ianuarie, a luat act de hotărârea privind deschiderea secțiilor de votare,  relatează IPN.

19 Ian 2019
by  - 
Publicat în Politica

Comunitatea internațională va urmări cu atenție ceea ce se întâmplă în contextul preelectoral și în cadrul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, susține ambasadorul Canadei la București, prin cumul și pentru Moldova, Kevin Hamilton. 

18 Ian 2019
Publicat în Politica

Blocul electoral ACUM - format în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie în Republica Moldova de către partidele de opoziţie proeuropene Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) al Maiei Sandu şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) - a depus o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC) cu privire la panourile publicitare cu chipul preşedintelui Igor Dodon, care au împânzit în ultimele zile Chişinăul, informează vineri Ziarul Naţional.

18 Ian 2019
Publicat în Politica

În cursa electorală au fost înregistrați însă doar patru dintre ei: Monica Babuc, Alexandru Jizdan, Nicolae Ciubuc și Silvia Radu.

Pagina 1 din 390