Evenimentul zilei

Dum06162019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Mic atlas moldovenesc de românofobie. Duplicitatea și ura față de România îngreunează eforturile Bucureștiului de a fie inutil Basarabiei

Mic atlas moldovenesc de românofobie. Duplicitatea și ura față de România îngreunează eforturile Bucureștiului de a fie inutil Basarabiei Recomandat

29 Ianuarie 2016 - 

Într­-o discuție privată, un oficial european aflat la al doilea mandat în Republica Moldova, deci un bun cunoscător al caracterului duplicitar al politicii moldovenești, afirma că „oricare ar fi deznodământul confruntării geopolitice de la Chișinău dintre Est și Vest, rezultatul va fi primit cu același entuziasm.

Fie că va fi integrare europeană, fie că vor fi tancuri rusești, în ziua Z străzile Chișinăului vor fi pline cu oameni care să îi primească cu flori pe cei ce vor veni”. Privind evoluția de după independență de la Chișinău, prin prisma României, această afirmație poate fi și explicația pentru ușurința cu care granița dintre „românism” și românofobie este trecută, în ambele sensuri, cu mare ușurință de către politicienii de pe Bâc.

Categorii de românofobie

Ne­am obișnuit deja cu discursurile în care România să fie ținta gratitudinii, a laudelor și a recunoștinței frenetice de moment a Chișinăului, ori de câte ori Bucureștiul sare în ajutorul malului stâng de Prut, pentru a­l ajuta să iasă din încurcăturile provocate de corupția, incompetența sau prostia liderilor moldoveni. După cum, la fel ne­am obișnuit ca odată reveniți acasă, autorii declarațiilor având ca subiect „frații mai mari” , „Țara mamă” sau „principalii noștri susținători” să întoarcă dosul către râul care desparte cele două state românești, readucându­-și aminte de... „rumâni” doar când realitatea basarabeană îi strânge din nou de testicule.

Românofobia cultivată de URSS în fosta sa gubernie este încă extrem de prezentă, iar actorii scenei politice acționează în limitele dozei de ură pentru România injectată de propaganda sovietică. În funcție de această rație de ură, avem mai multe categorii de românofobi.

Românofob din naștere

Aceasta este categoria care urăște România necondiționat și, de cele mai multe ori, nemotivat, singurul argument, dacă poate fi numit așa. fiind că statul din dreapta Prutului reprezintă antonimul geopolitic al Rusiei (URSS), iar orice gest de prietenie față de București poate fi interpretat ca infidelitate față de Kremlin. Exponentul tipic pentru această specie este Vladimir Voronin, dar lui îi respiră în ceafă Igor Dodon și acoliții săi. Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe al României, mărturisea într­-un interviu televizat recent că de­a lungul carierei sale diplomatice nu a întâlnit un oficial al unui stat care să urască atât de profund România precum Voronin. „Individul acela a bătut la ușile tuturor cancelariilor europene pentru a turna baliverne despre România, care, în mintea lui, dorea război cu Rusia prin Republica Moldova. Norocul a fost că scenariile sale erau atât de absurde, încât nimeni nu l­a băgat în seamă pe președintele de atunci al Republicii Moldova”, mărturisea Diaconescu.

„Românofobii” cu amortizor

Sunt cei care urăsc, la fel ca Voronin, visceral România, dar se abțin de la declarații sforăitoare antiromânești, atunci când pot. Totuși, în anumite situații, românofobia lor debordează în toată putoarea ei peste spațiul public.
Cardinalul acestei categorii este Marian Lupu. Fostul comunist, convertit democrat după 7 aprilie 2009, este cunoscut pentru ieșirile sale antiromânești. Opera sa capitală în politica moldovenească se intitulează „Răzgândirea”, după piruetele sale ilogice în privința „limbii române științifice și a limbii moldovenești politice”. Orice observator atent poate observa grimasele de stăpânire greu de mascat ale celui supranumit „Doi metri de bulbuci” atunci când presa îi pune întrebări legate de România, români sau unioniști.

„Românii” înțărcați

La această categorie sunt incluși beneficiarii milioanelor de euro din partea Bucureștiului pentru promovarea valorilor naționale în Basarabia. „Înțărcarea” lor de la țâța banului public din România se sincronizează perfect cu explozia românofobiei. Sunt cei care sunt convinși că afecțiunea lor față de limbă, istorie, tradiții, neam, trebuie remunerată, iar oprirea finanțărilor îi transferă, cu tot cu logistica achiziționată din banii românești, de cealaltă parte a baricadei. Desigur că nu e greu de recunoscut din acest portret robot exponentul acestei categorii, Iurie Roșca.

Beneficiar al unor granturi de zeci de milioane de dolari, primul posesor oficial al poreclei „Iuda” a devenit brusc românofob în momentul în care de la București i s­a cerut socoteala banilor primiți pentru promovarea românismului.
„Inexplicabil”, mașina care ducea documentele contabile spre capitala României a luat foc, toate actele dispărând în sinistru. Parte din imperiul media clădit cu banii contribuabililor din dreapta Prutului a fost vândut, altă parte fiind pusă în slujba noilor stăpâni, care i­au transplantat un plămân rusesc, singurul cu care mai respiră acum pentru a nu dispărea total din spațiul public.

„Unioniștii” sub acoperire

În ceea ce privește cea mai largă specie întâlnită în arealul basarabean, „unioniștii sub acoperire” devin „români” doar în anumite condiții speciale. Cum ar fi discuțiile private cu români veritabili, solicitări de ajutor, desigur în scop de PR politic, sau la semnarea cererilor de finanțare din partea Bucureștiului pentru proiecte proprii, deghizate în proiecte „vitale” pentru neam. Cei al căror unionism se volatilizează imediat ce apar în spațiul public, când nevoia de demagogie bate teama de duplicitate. Vlad Filat, cel căruia ideile unioniste îi veneau ­ după cum se vede din caseta video dată publicității recent ­ post­coitum, este vârful de lance al unei faune din care face parte și Andrei Năstase și aproape toată cohorta sa de locotenenți din Platforma Civică (sic!) „Demnitate și Adevăr”. Adică cei care au făcut ca steagurile românești, dar și cele ale UE, să dispară de la protestele lor, de dragul „drujbei” cu Dodon și Usatîi.

Românofobul „neutru”

Acesta este un produs secundar, o subspecie derivată a „unioniștilor sub acoperire”și sunt adepții acelui moldovenism european despre care vorbea sociologul român Dan Dungaciu. Concret este vorba despre cei care ignoră aproape total în spațiul public atât elementul românesc care recomandă RM pentru un parcurs european, cât și sprijinul Bucureștilor pentru acest traseu.

Cei pentru care toate valorile românești, folclor, tradiții, literatură, sunt convertite ilicit prin șmenuri politicianiste în produse „moldovenești”. Avantajul acestora este că, atunci când trec Prutul, acolo unde patetismul românilor basarabeni a depășit limita de saturație, „neutrii” pot fi luați drept politicieni pragmatici, cu picioarele pe pământ.

Nicio faptă bună... nepedepsită!

Fără a avea pretenția de a fi explorat tot regnul „românofob” de la Chișinău, acestea sunt cele mai reprezentative categorii de politicieni care și­-au făcut o armă politică de succes din disprețul față de România. Și care fac ca toate eforturile de bună credință ale românilor care mai înghit basme cu „frăția” să fie nu doar ineficiente, dar să se și întoarcă împotriva binefăcătorului. Într­-un mediu în care, ne place sau nu, românofobia este încă un catalizator de capital electoral din pricina duplicității clasei politice, gesturile României au fost și vor fi interpretate în aceeași cheie falsă a mentalității sovietice.

2 comentarii

 • Link la comentariu VICTTOR Marți, 27 Martie 2018 11:37 postat de VICTTOR

  Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon


  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane


  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

 • Link la comentariu Sany Marți, 02 Februarie 2016 19:48 postat de Sany

  Trist!

Lasă un comentariu