Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Natalia Gherman, înaintată de executivul de la Chişinău la funcţia de secretar general al ONU

Natalia Gherman, înaintată de executivul de la Chişinău la funcţia de secretar general al ONU Recomandat

22 Februarie 2016 - 

Ex-vicepremierul şi fost ministru de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a fost înaintată de executivul de la Chişinău la funcţia de secretar general al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Natalia Gherman este al şaselea candidat înregistrat.

 

Premierul Pavel Filip a transmis o scrisoarea oficială în adresa conducerii ONU, documentul fiind publicat pe pagina oficială a Organizaţiei, în care scrie că Natalia Gherman este un diplomat de excepţie, iar calităţile sale de lider sunt cunoscute la nivel naţional şi internaţional. În scrisoare se mai menţionează ca reuşite impresionante negocierea şi încheierea Acordului de Asociere dintre Moldova şi UE, şi crearea Zonei de comerţ liber cu Uniunea Europeană.

Concurenţii Nataliei Gherman la funcţia de secretar general al ONU mai sunt directorul general al UNESCO, Irina Bokova, ministrul afacerilor externe şi europene din Croaţia, Vesna Pusić, vicepremierul şi ministru al afacerilor externe şi al integrării europene al Muntenegru, Igor Lukšić, fostul ministru de externe al Macedoniei, Srdjan Kerim.

Examinarea candidaturilor urmează să aibă loc în luna iulie. Mandatul actualului secretar general, Ban Ki-mooon, a început în 2007 şi sfârşeşte la finele anului curent. Până acum niciun secretar general al ONU nu a fost femeie şi nu a reprezentat o ţară din Europa de Est.

Lasă un comentariu