Evenimentul zilei

Sam08082020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Pavel Filip a avut întrevederi cu înalţi oficiali europeni. Ce au discutat

Pavel Filip a avut întrevederi cu înalţi oficiali europeni. Ce au discutat Recomandat

15 Martie 2016 - 

Evoluţiile interne din Republica Moldova şi principalele măsuri şi rezultate în implementarea reformelor asumate în cadrul Foii de Parcurs au fost teme de discuţie la întrevederile premierului Pavel Filip cu înalţi oficiali europeni. Şeful executivului a efectuat luni, 14 martie, o vizită la Bruxelles, unde s-a desfăşurat cea de-a doua reuniune a Consiliului de Asociere Moldova – UE.

Potrivit executivului de la Chişinău, prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit cu înaltul reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. Oficialii au discutat despre evoluţiile interne din Republica Moldova, despre principalele măsuri şi rezultate în implementarea reformelor asumate în cadrul Foii de Parcurs. În mod special, au fost trecute în revistă principalele realizări obţinute în implementarea agendei europene, precum şi angajamentele şi termenele de implementare pentru perioada imediat următoare.

Premierul a exprimat înalta apreciere pentru sprijinul acordat şi atitudinea deschisă pentru dialog din partea Uniunii Europene, împărtăşind viziunea sa asupra acţiunilor prioritare ale Guvernului. Înaltul reprezentant al Uniunii a menţionat ca UE va sprijini în continuare Republica Moldova pe calea reformelor.‎

Premierul Pavel Filip a avut o întrevedere şi cu Johannes Hahn, comisar european pentru politica de vecinătate şi negocieri pentru extindere. În cadrul întrevederii, s-a discutat despre realizarea Foii de Parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum şi despre principalele rezultate obţinute în implementarea Acordului de Asociere, în lumina reuniunii Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În acest context, comisarul Johannes Hahn a menţionat susţinerea UE în procesul de reforme, salutând publicarea Foii de Parcurs a Republicii Moldova şi angajarea societăţii civile în procesul de realizare a acestor reforme.

Prim-ministrul Pavel Filip a prezentat Raportul de Progres privind implementarea Agendei de Asociere, reconfirmând priorităţile Republicii Moldova în dialogul cu UE. Astfel, premierul l-a informat pe comisarul Johanes Hahn despre acţiunile Guvernului în vederea relansării cooperării Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale, în particular cu Fondul Monetar Internaţional.

12 comentarii

 • Link la comentariu L. Vasile Marți, 15 Martie 2016 11:47 postat de L. Vasile

  Sunt multe restante de lichidat la capitolul reforme proeuropene ale guvernului de la Chisinau, iar in primul rand trebuie de recapatat increderea propriilor cetatenilor ca puterea politica este concentratata pe interesul national si nu pe interesele de clan, cum a fost pina acum din pacate.

 • Link la comentariu Adrian Marți, 15 Martie 2016 11:38 postat de Adrian

  Filip e omul care ne poate recâștiga increderea societatii dar si a europenilor, daca va continua in acelasi tempou de realizări cum a inceput in prima luna de activitate.

 • Link la comentariu Anatolie Marți, 15 Martie 2016 10:41 postat de Anatolie

  Guvernul Filip va fi si in continuare sustinut de partenerii externi pentru a continua reformele in R.Moldova. Aceasta decizie a venit in urma realizarilor bune a guvernarii. Una din realizarile cele mai mari fiind reforma PG una din cele mai moderne din UE.

 • Link la comentariu ion Marți, 15 Martie 2016 10:23 postat de ion

  Filip a facut dupa cum si-a promis , a mers in Bruxelles atunci cind a avut primele rezultate palpabile la mina.
  Iata de ce si se bucura de sustinerea celor in UE , deoarece e un domn al faptelor si nu a cuvintelor

 • Link la comentariu Ilie Rotari Marți, 15 Martie 2016 10:19 postat de Ilie Rotari

  După discuția dintre Pavel Filip și înalții oficiali europeni, UE este gata să susțină financiar implimentare reformelor în Moldova și asta se datorează muncii depuse de gurvern pentru înlăturarea restanțelor la implimentarea acordului de asociere cu UE și atitudinea seriasă care au avur-o atunci cînd guvernul a aprobat Foaia de Parcurs

 • Link la comentariu anatol Marți, 15 Martie 2016 10:15 postat de anatol

  Drumul nostru spre o posibila asociere cu UE are perspective bune, Observ ca sustinere din partea UE este , deci suntem pe o cale buna . Avem destule proiecte si reforme care s-au prafuit dea lungul anilor dar care acum lea venit rindul de a fimplementate pentru a dezvolta tara si a scoateo din rahatul in care a aduso fosta guvernare. Succese mai lui Filip.

 • Link la comentariu dumitru j Marți, 15 Martie 2016 10:11 postat de dumitru j

  Important este ca UE continua sa finanteze reformele care se fac in RM, si apreciaza ceea ce a facut pina acum Guvernul. Increderea lor fata de Guvern a fost redobindita!

 • Link la comentariu Diana Popa Marți, 15 Martie 2016 09:54 postat de Diana Popa

  Sunt intrevederi constructive in care ambele parti se arata deschise colaborarii si indeplinirii obligatiilor asumate.

 • Link la comentariu vITALIE Marți, 15 Martie 2016 09:45 postat de vITALIE

  Moldova a ajuns sa fie inconjurata de sutinerea UE-ului si anume in continuitatea de implimentare a reformelor care pe deplin merg spre beneficul intregii societati. Anume ca in acest moment si societatea ar trebui sa constientizeze ca UE-ul este gata sa deschida prima pagina a succeselui European al RM. Dar asta am putea avea si serba numai in cazul unei stabilitati generale in tara.

 • Link la comentariu veaceslav Marți, 15 Martie 2016 09:38 postat de veaceslav

  cum era si de asteptat, oficialii UE au apreciat mersul reformelor in RM si atitudinea serioasa cu care a venit guvernul prin aprobarea Foii de Parcurs. cred ca in scurt timp, o sa reinceapa finantarile pentru implimentarea reformelor.

Lasă un comentariu