Evenimentul zilei

Vi09202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Vrea Tiraspolul război? Separatiştii transnistreni seamănă panică

Vrea Tiraspolul război? Separatiştii transnistreni seamănă panică Recomandat

07 August 2014 - 

Succesele forţelor armate ucrainene în sud-estul ţării nu puteau să lase indiferente autorităţile separatiste de la Tiraspol. Perspectiva unei izolări totale ameninţă regiunea separatistă cu un colaps.

În aceste condiţii, conducerea transnistreană trage semnale de alarmă şi trece în ofensivă propagandistică. Iar duşmanul numărul 1 devine, în această situaţie, Ucraina. În acelaşi timp, agenţia tiras.ru scrie că în noaptea de miercuri spre joi unităţile militare ale aşa-numitului Minister al Apărării au fost aduse în stare de alertă.

Tiraspolul ameninţă, spunând că este ameninţat

Administraţia ilegală de la Tiraspol declară că se simte ameninţată de vecinul estic şi nu ar exclude o confruntare militară cu Kievul. Separatiştii se aşteaptă la provocări din partea Ucrainei. Şeful serviciului de presă al departamentului de securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea, a declarat: „Un grup de naţionalişti ucraineni, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme ale soldaţilor regiunii transnistrene, intenţionează să atace posturile de grăniceri din Ucraina. Iar drept rezultat, ar putea începe un conflict militar între regiunea transnistreană şi Ucraina”.
Drept răspuns la declaraţiile transnistrenilor, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a afirmat: „Este absurd să vorbeşti despre un atac armat sau provocări din partea Ucrainei asupra regiunii separatiste. Prin acest mesaj se urmăreşte instaurarea panicii în rândul locuitorilor din zona de frontieră cu scopul de a destabiliza situaţia din regiune”. Diplomatul ucrainean, s-a referit, într-un interviu pentru un post privat de televiziune, şi la şanţul săpat de forţele ucrainene pe segmentul transnistrean al frontierei: „Pentru tehnică nu este un obstacol serios. Este o găselniţă pentru a apăra perimetrul graniţei.

Nu este împotriva ţărilor vecine. Este pentru a aminti că Ucraina controlează graniţa sa. Şanţul este pe partea ucraineană şi noi am explicat părţii moldoveneşti necesitatea acestuia. Din partea Moldovei nu au fost reclamaţii”.
Şi autorităţile legitime ale Republicii Moldova sunt de părere că declaraţiile separatiştilor sunt doar nişte provocări şi sunt destinate mai mult populaţiei din stânga Nistrului, în scop propagandistic. „Mesajul este redirecţionat pe intern către populaţia Transnistriei, să tensioneze un pic atmosfera, să-i sperie pe locuitorii din regiune şi să le distragă atenţia de la problemele economice care sunt în zonă”, declară şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan.
Totuşi, Ion Leahu, fost reprezentant al Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control, susţine că: „Evenimentele demonstrează că situaţia în regiune poate evolua conform scenariului complicării situaţiei. În acest caz, Moscova nu se va uita nici la Chişinău, nici la Kiev, şi va acţiona în baza intereselor proprii”.

Psihoză colectivă

Expertul Oazu Nantoi consideră că izbucnirea unui conflict este posibilă „doar dacă va fi primit ordinul respectiv de la Kremlin”. Potrivit acestuia, populaţia din regiune se află în stare de panică şi de psihoză colectivă. Dar, susţine Oazu Nantoi, atât Republica Moldova, cât şi Ucraina nu au niciun interes se destabilizeze situaţia şi singura parte care ar putea începe un conflict militar este Rusia. „Eu consider că în situaţia actuală Ucraina nu are nevoie de încă un punct fierbinte, Republica Moldova cu atât mai mult. Eu pot doar presupune că din momentul când Rusia nu poate realiza proiectul Novorossia, adică ocuparea unor teritorii ucrainene de-a lungul litoralului Mării Negre, Rusia ar putea să provoace un conflict şi să înceapă o operaţiune militară împotriva Ucrainei utilizând, iniţial, trupele care se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, pentru a izola Ucraina de Marea Neagră. Fireşte că acest scenariu, la prima vedere, pare a fi unul imposibil, dar comportamentul Rusiei în ultimii ani începând cu războiul împotriva Georgiei, anexarea Crimeii şi războiul tacit împotriva Ucrainei, deja nu ne lasă motive ca să fim calmi”, potrivit lui Oazu Nantoi.

O opinie similară a exprimat şi expertul Viorel Cibotaru, care mai consideră că această campanie de dezinformare are în vizor şi alegerile parlamentare din Republica Moldova. „Campania are mai degrabă scopul de a descuraja Republica Moldova şi Ucraina de a destabiliza situaţia în vederea alegerilor şi de a influenţa rezultatele acestora. Cu siguranţă, nici Republica Moldova, nici Ucraina nu planifică acţiuni militare împotriva regiunii de est, iar toate insinuările au scopul de a bulversa opinia publică în vederea unor acţiuni pe care FR le va întreprinde în estul Ucrainei”, susţine Cibotaru.

În acest context, şi preşedintele Nicolae Timofti, în cadrul unei întrevederi cu Michael Scanlan, noul şef al Misiunii OSCE în Moldova, a declarat: „Suntem deschişi pentru un compromis rezonabil prin acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în cadrul Republicii Moldova”. La rândul său, Scanlan consideră că doar „politica pașilor mici va contribui la consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”. „Prezența armatei a 14-a a Federației Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în pofida voinței autorităților constituționale de la Chișinău, reprezintă o încălcare flagrantă a statutului de neutralitate, stipulat în Constituția țării”, a reiterat șeful statului.
Stare de alertă în Transnistria
Autorităţile transnistrene se aşteaptă la izbucnirea unui conflict militar la sfârşitul lunii august. În noaptea de miercuri spre joi, unităţile militare ale aşa-numitului Minister al Apărării au fost aduse în stare de alertă. Aceste acţiuni sunt sincronizate şi cu alte structuri de forţă. Agenţia Tiras de la Tiraspol, care citează surse militare, scrie că autorităţile din regiune se aşteaptă la acţiuni militare începând cu 26 august, deşi nu se cunoaşte de ce este vehiculată această dată.
Agenţia de presă sugerează că Tiraspolul ar fi îngrijorat de începerea unor acţiuni militare atât din partea Chişinăului cât şi a Kievului.

Lasă un comentariu