Evenimentul zilei

Joi07092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Partidul "DA": Guvernarea promovează în mare grabă reforma sistemului de pensii

Partidul "DA": Guvernarea promovează în mare grabă reforma sistemului de pensii Recomandat

06 Decembrie 2016 - 

Partidul Politic „Platforma Demnitate şi Adevăr” constată că reforma sistemului de pensii, ce vizează aproape 700 de mii de cetăţeni, a fost pregătită în mare grabă, fără consultări publice extinse.

Într-o declaraţie de presă a formaţiunii se menţionează că guvernarea intenţionează să definitiveze adoptarea legii în regim de urgenţă, în ajunul sărbătorilor de iarnă, când societatea este preocupată de probleme existenţiale, deşi documentul a fost criticat de mai mulţi experţi şi de societatea civilă, transmite IPN.

„Prin majorarea vârstei de pensionare şi stagiului de cotizare, guvernarea direct responsabilă pentru dezastrul social-economic din ţară încearcă din nou să facă reforme pe contul cetăţenilor, punând pe umerii lor propriile greşeli şi crime. În condiţiile în care speranţa de viaţă în Moldova este foarte joasă, iar calitatea acesteia pentru marea majoritate a pensionarilor este una oribilă, ridicarea semnificativă a cenzului de pensionare ar trebui să fie ultimul pas în cadrul reformei sistemului de pensii şi doar în situaţia în care celelalte acţiuni nu ar aduce rezultatul scontat”, se menţionează în declaraţia PPPDA.

Potrivit semnatarilor, nu sunt clare sursele de finanţare a reformei iniţiate, cel puţin la prima etapă. Or, guvernarea promite că, începând cu anul 2017, cei care au ieşit la pensie în perioada 2001-2008 vor beneficia de o pensie majorată până la 35%, iar persoanele care vor ieşi la pensie anul viitor vor primi un cuantum dublu faţă de cel prevăzut de actualul sistem.

„Calculele noastre relevă că pentru realizarea acestor promisiuni e nevoie suplimentar de minimum 500 de milioane de lei. Asta în condiţiile unui deficit acut al bugetului asigurărilor sociale, în care transferurile din bugetul de stat pentru anul viitor se planifică în sumă de aproape 5,5 miliarde de lei, cifră similară cu anul 2016. Introducerea contribuţiilor sociale obligatorii pentru fermierii-individuali, ţinând cont de starea lucrurilor în agricultură şi continuarea exodului masiv din zonele rurale, nu poate aduce mijloace financiare suficiente pentru acoperirea falselor promisiuni ale guvernării oligarhice şi antipopulare”, se mai menţionează în declaraţia PPPDA.

Poziţia formaţiunii este că problema crizei din sistemul de pensii ţine de situaţia catastrofală în economia naţională, iar pentru a schimba lucrurile se impun următoarele acţiuni: lichidarea tuturor schemelor criminale de sustragere a banilor din buget şi din întreprinderile de stat, introducerea unor stimulente de ordin fiscal pentru businessul legal, lupta intransigentă cu achitarea salariilor în plic etc.

Lasă un comentariu