Evenimentul zilei

Sam01202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Igor Dodon scuipă împotriva vântului. Ponoasele le va trage Moldova, care începe să piardă din cauza lui

Igor Dodon scuipă împotriva vântului. Ponoasele le va trage Moldova, care începe să piardă din cauza lui Recomandat

07 August 2017 - 

Acțiunile lui Igor Dodon din funcția de președinte al Republicii Moldova încep să aibă primele efecte negative. Dacă, până acum, Dodon era mai degrabă ignorat de puterile occidentale, relațiile externe fiind întreținute de Guvern, iată că încep să apară și primele repercusiuni.

SUA au sistat finanțarea armatei din R. Moldova, deoarece militarii de peste Prut nu au primit autorizația de a participa la aplicațiile și exercițiile militare regionale. Republica Moldova va pierde astfel 12.7 milioane de dolari în fiecare an, fonduri americane care veneau prin programul Foreign Military Financing și care erau destinate modernizării armatei, scrie stiripesurse.ro.

Fostul ministru al Apărării și liderul Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru, a declarat că va depune plângere împotriva lui Dodon pentru acțiuni care vizează subminarea sistemului de apărare moldovean.

Între timp, președintele Republicii Moldova lucrează la propria agendă (impusă de Moscova), îmbunătățindu-și relațiile cu unul dintre cei mai mari dușmani ai SUA: Iranul. În week-end, Igor Dodon a participat la ceremonia de reînvestire în funcție a președintelui iranian Ali Larijani. Președintele moldovean a avut parte și de o întâlnire bilaterală cu șeful statului iranian, în urma căreia a anunțat că cele două țări vor crea un „grup de prietenie” la nivel parlamentar. Asta deși socialiștii lui Dodon sunt minoritari în legislativ și nu pot dicta agenda parlamentară. 

De asemenea, Dodon a pledat pentru încurajarea companiilor iraniene de a investi în Republica Moldova și promite chiar organizarea unui forum al oamenilor de afaceri din ambele țări.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care congresul american a aprobat de curând noi sancțiuni adresate Rusiei, Coreei de Nord și Iranului, acuzat că susține terorismul internațional.

 

Lasă un comentariu