Evenimentul zilei

Lun10152018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică VIDEO// Republica Moldova vrea să exporte mai mult în UE. Pavel Filip a insistat pe exporturile de carne supuse embargoul în Rusia

VIDEO// Republica Moldova vrea să exporte mai mult în UE. Pavel Filip a insistat pe exporturile de carne supuse embargoul în Rusia Recomandat

07 Noiembrie 2017 - 

Premierul Pavel Filip a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă avută la Chișinău în compania comisarului european pentru Comerț, Cecilia Malstrom, că Republica Moldova ar vrea ca UE să-i mărească cotele la anumite produse pe care le exporta deja pe piețele europene și să accepte cote și pentru produse noi, cum ar fi carnea. Exporturile de carne sub supuse embargo-uluidin partea Federației Ruse.

Media

video credit: privesc.eu

Am discutat și despre temele de acasă pe care le avem de făcut pentru a avansa în ceea ce privește produsele de origine animală și am toată certitudinea că anul viitor va fi unul și mai productiv în acest sens pentru Republica Moldova”, a declarat Pavel Filip, care a adăugat că cifre aproximative de export se regăsesc și regiunea transnistreană în raportul cu UE.

La rândul său, comisarul european Cecilia Malmstrom a evidențiat cifrele bune oferite de Pavel Filip în relația comercială dintre UE și Republica Moldova.

Relațiile dintre UE și Moldova sunt puternice, iar relațiile comerciale dintre UE și R. Moldova sunt foarte puternice. Așa cum spunea și premierul (Pavel Filip n.r.), UE este principalul partener comercial al Moldovei – două treimi din exporturi și 50% din importuri și vedem că Acordul de Liber Schimb a fost bun cu Moldova. Comerțul s-a mărit cu 15%, comparativ cu 2015. Am oferit Moldovei acces preferențial pe piața europeană, cea mai mare a lumii”, a declarat oficialul european.

Ea a mai spus că multe companii din Moldova au profitat de această oportunitate și și-au exportat produsele pe piețele din UE. Comisiarul european a vorbit de creșteri ale exporturilor la legume și fructe de peste 25%, iar în cazul vinurilor aceasta a spus că s-au dublat.

Mesajul Bruxellesului: o mai bună legislație internă și consolidarea statului de drept

Cecilia Mamstrom a declarat că este nevoie de o mai multă aplecare asupra reformelor și de armonizarea legislației interne cu cea europeană. „Mai există încă bariere tehnice, vămi, siguranța și igiena alimentelor și cărnii, care au nevoie de dezvoltare. Am discutat despre aceste reforme: din domeniul siguranței alimentare care trebuie implementate corespunzător pentru ca exportatorii de carne și ouă să aibă acces pe piețele europene”, a declarat comisarul.

Ea a mai precizat că s-a discutat despre cum se poate dezvolta climatul de afaceri din Republica Moldova și a cerut cu tărie respectarea statului de drept și standarde democratice care să asigure un climat de siguranță investitorilor europeni care vor să dezvolte afaceri în Republica Moldova. Ea a cerut transparență și domnia legii „pentru ca investitorii să se simtă în siguranță atunci când investesc în Moldova”, motiv pentru care lupta împotriva corupției este foarte importantă. Ea a mai spus că s-a întâlnit și cu societatea civilă și a îndemnat Guvernul la un dialog constructiv cu această.

Vizita Ceciliei Malstrom are loc odată cu sărbătorirea a trei ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) dinter UE și Republica Moldova. 

Lasă un comentariu