Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Mesaj transmis de Vlad Filat: „Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție”

Mesaj transmis de Vlad Filat: „Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție” Recomandat

11 Decembrie 2017 - 

Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. Acesta este mesajul fostului premier, Vlad Filat, transmis  presei prin intermediul avocaților săi. 

 Vlad Filat a transmis un mesaj în scris prin intermediul avocaților: „După 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători. Mă refer la așa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. În toată această perioadă am solicitat doar lucruri legale și dacă vreți umane: proces public, în care să fie examinate probele, dar nu denunțuri mincinoase; să fie audiați martorii apărării; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instanței de judecată să fie o judecată de valoare, dar nu una de interes. În acest context, având în vedere că recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, aștept ca cel puțin de aceasta dată CSJ să i a o decizie legală  și să admită spre examinare recursul în anulare”, a menționat avocatul lui Vlad Filat, Igor Popa, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă.

„După 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători. Mă refer la așa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. În toată această perioadă am solicitat doar lucruri legale și dacă vreți umane: proces public, în care să fie examinate probele, dar nu denunțuri mincinoase; să fie audiați martorii apărării; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instanței de judecată să fie o judecată de valoare, dar nu una de interes. În acest context, având în vedere că recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, aștept ca cel puțin de aceasta dată CSJ să i a o decizie legală și să admită spre examinare recursul în anulare”, se menționează în mesajul transmis de Vlad Filat.

Menționăm că mâine, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va examina, cererea de recurs în anulare în dosarul fostului premier Vladimir Filat, depusă acum trei luni de către Casa de avocatură „Popa și Asociații”. 

Pe 14 septembrie, avocatul Igor Popa a cerut repetat CSJ casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. Potrivit avocatului, recursul în anulare a fost depusă deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea cauzei.

În cerere, Igor Popa a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești etc. Avocatul a remarcat faptul că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Curtea Supremă de Justiție a respins în februarie anul curent recursul înaintat de către avocatul lui Vlad Filat. CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută sentința de 9 ani de închisoare pentru Vlad Filat pronunțată de către Judecătoria Buiucani.

În luna august, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO în care a invocat că pe parcursul procesului de judecată i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale. Și în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul 13, reținerea și arestarea ilegală.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de detenție pentru abuz în serviciu și corupere pasivă, pornind de la un autodenunț al lui Ilan Șor în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani și cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale. Vlad Filat pledează nevinovat.

 

Lasă un comentariu