Evenimentul zilei

Sam08152020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Schimbarea sau rotația „gărzii”: Noi ambasadori aprobați de Guvern

Schimbarea sau rotația „gărzii”: Noi ambasadori aprobați de Guvern

24 Ianuarie 2018 - 

Guvernul a acceptat propunerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene de a-l numi în funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei pe Lilian Darie. Lilian Darie este diplomat de carieră, are o vechime în muncă de 20 de ani, a fost și viceministru, a participat în mai multe misiuni diplomatice, cunoaște mai multe limbi, transmite IPN. 

Guvernul a susținut și candidatura lui Serghei Mihov pentru a fi numit ambasador în Lituania. Tatiana Pârvu este candidatura aprobată de executiv pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, iar Denis Jelimalai – în Republica Populară Chineză. Denis Jelimalai are experiență în special în diplomația economică, având în vedere și faptul că a fost director MIEPO (Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova).

Tot astăzi, Guvernul a susținut numirea lui Anatolie Vangheli ca ambasador în Republica Elenă, prin cumul și în Republica Cipru. Victor Osipov, ambasador în Austria, va fi prin cumul și ambasador în Slovenia.

Potrivit art.10 din Legea cu privire la serviciul diplomatic, ambasadorii extraordinari şi plenipotenţiari, reprezentanţii permanenţi, trimişii şi însărcinaţii cu afaceri en titre (permanenţi) sunt numiți şi rechemați din funcţie de către preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcţii sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă şi integrare europeană a Parlamentului.

Dacă, în alte probleme interne sau externe, Executivul și Parlamentul mai pot face abstracție uneori de opinia lui Dodon, în ceea ce privește numirea sau rechemarea ambasadorilor partidele de la guvernare trebuie să negocieze candidaturile cu șeful statului. 

 

Lasă un comentariu