Evenimentul zilei

Mie12122018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică PD se gândește la introducerea unui „certificat de integritate” pentru funcționari

PD se gândește la introducerea unui „certificat de integritate” pentru funcționari Recomandat

13 Februarie 2018 - 

PD se gândește la introducerea unui „certificat de integritate” pentru funcționari. 

Media

video credit: Realitatea.md

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a vorbit marți despre introducerea unor certificate de intergritate pentru funcționarii publici, dar și alte categorii de oameni care doresc să ocupe un post public de conducere.

Este și o recomandare pe care am primit-o din partea Comitetului Comisiei de la Veneția”, a declarat Plahotniuc în cadrul

La rândul său, deputatul democrat Sergiu Sârbu a oferit mai multe detalii despre acest mecanism.

"Acest proiect de lege, recent a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova şi vine ca o continuare a respectării şi implimentării angajamentelor Republicii Moldova, în lupta anticorupţie, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea Comisiei de la Veneţia, ce ţine de integritatea candidaţilor.

Aceste mecanisme şi norme deja au fost introduse în codul Electoral al Republicii Moldova, dar pentru a funcţiona eficient avem nevoie să dezvoltăm mecanismul şi în legislaţia conexă. Astfel, acest certificat de integritate va fi un document, care va fi emis de Autoritatea Naţională de Integritate, în termen de maxim 15 zile. Nici un organ nu va putea să refuze eliberarea acestor certificate, nu va putea tărăgăna", a declarat acesta.

Sârbu a detaliat că documentul ar urma să conțină informaţii privind averile şi proprietăţile confiscate, informaţii privind incompatibilitățile constatate, informaţii cu privire la conflictele de interese constatate, informaţiile privind anumite limitări şi restricţii de a ocupa anumite funcţii constatate.

 

Anunțul PD vine în săptămâna în care alianța PAS – PPDA ar urma să prezinte mecanismele de control al integrității pentru candidații pe care urmează să îi propună pe listele sale electorale pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. 

Lasă un comentariu