Evenimentul zilei

Sam03232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică CUM vede un expert pe conflictele înghețate rezolvarea dosarul transnistrean

CUM vede un expert pe conflictele înghețate rezolvarea dosarul transnistrean Recomandat

10 Martie 2018 - 

Cercetătorul de la Carnegie Endowment for International Peace Europe din Londra, Thomas de Waal, a oferit un interviu pentru Deutsche Welle în care a explicat dinamica conflictelor înghețate și deschise din spațiul ex-sovietic și implicarea mai mare sau mai mică în acest conflicte.

În Transnistria noi vedem că Federația Rusă s-a implicat chiar din primele zile, iar Armata a 14-a a fost un catalizator al conflictului. Și, în fine, e vorba de Ucraina, unde au izbucnit ultimele conflicte, iar „mâna Moscovei” se vede de departe, iar noi deja putem spune că acesta nu este un conflict local, ci unul internațional, ruso-ucrainean. De ce este important să spunem acestea? Pentru că dacă vom susține că doar Rusia este un rău și un inamic extern, atunci nu vom putea vedea unde putem implica Rusia în soluționarea unor conflicte”, a explicat cercetătorul.

El a mai spus că Rusia nu ar avea intenții prea bune vizavi de Moldova, dar măcar nu sunt expresii militare în acest sens și că Moscova închide ochii la relațiile comerciale pe care Tiraspolul le crează cu UE.

Cercetătorul vede ca posibilă rezolvare a dosarului transnistrean dezvoltarea unui model societal superior la Chișinău. „De aceea cred că cei de pe malul drept ar trebui să se ocupe mai intens de consolidarea unui stat puternic, cu o economie normală. Aceasta ar trebui să fie prerogativa Chișinăului, astfel ca peste un timp să putem arăta transnistrenilor că există un proiect moldovenesc de succes la care ei să vrea să se alăture”, a mai completat acesta.

 

Chișinăul a făcut în ultimele luni o serie de concesii în avantajul Tiraspolului. În schimb, regimul separatist a declarat că acum nu este momentul unei discuții privind coșul politic al problemei. 

Lasă un comentariu