Evenimentul zilei

Joi03212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Micuțul Liechtenstein ne dă o lecție despre cum poate prospera un stat

Micuțul Liechtenstein ne dă o lecție despre cum poate prospera un stat Recomandat

13 Martie 2018 - 

Mândriei și îngâmfării unor reprezentanți ai unor țări întinse pe teritorii imense, dar care trăiesc, majoritatea, în sărăcie, poate fi contrapus nivelul de trai al unor state mici, în care locuitorii se simt protejați, sunt liberi și prosperi. Un exemplu în acest sens poate fi, cu siguranță, Liechtensteinul.

Premierul Pavel Filip și omologul său din Principatul Liechtenstein, Adrian Hasler, au exprimat interesul pentru îmbunătățirea relațiilor bilaterale, în cadrul unei conferințe de presă susținute luni după-amiază la Chișinău. Adrian Hasler se află într-o vizită în țara noastră în perioada 12-13 martie, fiind primul premier al Principatului Liechtenstein care efectuează o vizită în Republica Moldova.

Premierul Pavel Filip a mulțumit pentru sprijinul acordat în realizarea numeroaselor proiecte pentru perfecționarea învăţământului profesional tehnic, încadrarea tinerilor în câmpul muncii, organizarea instruirilor în domeniul antreprenoriatului, promovarea calităţii în educaţia timpurie, incluziunea grupurilor defavorizate, relevă serviciul de presă al Guvernului. 

Prim-ministrul Principatului Liechtenstein, Adrian Hasler, a confirmat disponibilitatea de a împărtăși din experiența țării sale în domeniul formării profesionale, care asigură fundamentul creșterii economice, sporește numărul de specialiști calificați și reduce numărul de șomeri printre tineri. În mod special, a fost evidențiată activitatea în Republica Moldova a Agenției de Dezvoltare din Liechtenstein (LED).

„Agenția pentru Dezvoltare a Principatului Liechtenstein are trei birouri de coordonare în toată lumea și unul dintre aceste birouri se află la Chișinău”, fapt ce denotă relația specială dintre țări, a accentuat oficialul.

Până în prezent, în baza Acordului cu privire la asistența umanitară și colaborarea tehnică din partea Liechtensteinului, de la intrare în vigoare a căruia s-au împlinit 10 ani chiar astăzi, au fost finanțate proiecte în valoare totală de peste 12 milioane de euro.

Premierii Pavel Filip și Adrian Hasler au discutat și despre posibilităţile de dezvoltare a relațiilor în domeniul comercial-economic, inclusiv despre posibilitatea organizării unui for al oamenilor de afaceri din cele două țări. „Potențialul de investiții a Liechtensteinului e unul foarte mare, ne dorim să vedem aceste investiții și în Republica Moldova, în domenii importante și care sunt bine dezvoltate în Liechtenstein, precum cel financiar-bancar și de producție”, a subliniat Pavel Filip.

Principatul Liechtenstein este un microstat germanofon cu o suprafață de 160 de kilometri pătrați și o populație de circa 37.000 de locuitori. Din punct de vedere economic, Liechtenstein este pe locul al treilea în lume la produsul intern brut pe cap de locuitor ajustat după paritatea puterii de cumpărare, după Qatar și Luxemburg. 

 

 

Lasă un comentariu