Evenimentul zilei

Vi04192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Legea privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, promulgată de Petro Poroșenko

Legea privind controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană, promulgată de Petro Poroșenko Recomandat

12 Aprilie 2018 - 

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a promulgat joi, 12 aprilie, Legea cu privire la ratificarea Acordului privind controlul în comun al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor în punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Acțiunea a avut loc în prezența premierului Republicii Moldova, Pavel Filip, care se află la Kiev, unde participă la lucrările Forumului de securitate.

Serviciul de presă al Guvernului de la Chișinău informează că legea a fost ratificată de către Rada Supremă a Ucrainei la 1 martie, iar intrarea în vigoare a acordului, după promulgare, va permite extinderea controlului în comun la toate punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Controlul în comun la frontiera moldo-ucraineană a început în iulie 2017, în punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, aflat pe teritoriul Ucrainei.

Pavel Filip și Petro Poroșenko au menționat că astfel va fi asigurată o luptă mai eficientă împotriva criminalității și contrabandei la hotar și va spori securitatea regională. Drept priorități pentru perioada următoare, oficialii au fixat deschiderea podului dintre localitățile Unguri și Boronița și urgentarea procesului de demarcare a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Pavel Filip a apreciat nivelul avansat al discuțiilor dintre state, în acest an urmând să fie organizate o serie de evenimente care vor consolida dialogul bilateral. În luna mai, ministrul de externe moldovean, Tudor Ulianovschi, urmează să efectueze o vizită în Ucraina, iar în iunie, la Chișinău, va avea loc reuniunea prim-miniștrilor statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, s-a arătat convins că acestea și alte evenimente vor contribui la avansarea relațiilor moldo-ucrainene, inclusiv pe dimensiunea comercial-economică, și a reconfirmat angajamentul pentru realizarea tuturor acțiunilor planificate în ocum.

Lasă un comentariu