Evenimentul zilei

Joi04252019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică SUA ar putea aproba rezoluția prin care se va cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria

SUA ar putea aproba rezoluția prin care se va cere retragerea trupelor Rusiei din Transnistria Recomandat

17 Aprilie 2018 - 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat convins, după întrevederile avute cu oficiali americani în aceste zile peste Ocean, că rezoluția Congresului SUA care susține asocierea R. Moldova la Uniunea Europeană și cere Federației Ruse să-şi retragă trupele ruse din Transnistria are susținerea necesară pentru a putea fi aprobată.

Candu s-a văzut la Washington cu grupul de prietenie din Camera Reprezentanților a Congresului SUA. Congresmanul David Price, co-președintele grupului, a reiterat suportul SUA pentru R. Moldova în eforturile de consolidare a democrației, creștere a securității energetice, continuare a reformelor, dezvoltare economică și protejare a spațiului informațional.

În luna februarie a acestui an, congresmenii David Price şi Pete Olson au în înregistrat în Congresul SUA o rezoluție în care susţin lupta R. Moldova cu acţiunile de dezinformare desfăşurate de către anumite state din Europa de Est în mass-media naţionale. În documente se face îndemn către conducerea Federaţiei Ruse să-şi retragă trupele şi muniţiile de pe teritoriul recunoscut internaţional al R. Moldova, să se abţină de la ameninţări economice sau de la exercitare a presiunilor asupra Moldovei, precum să înceteze orice acţiuni care susţin mişcările separatiste de pe teritoriul Republicii Moldova.

Documentul aminitit mai specifică faptul că Statelor Unite susţin procesul de reintegrare pe cale paşnică a regiunii din stânga Nistrului, oferindu-i acesteia statut special în cadrul ţării.

În prima linie geopolitică

Cu același prilej al vizitei în SUA, Candu a avut o întâlnire și cu asistentul Secretarului de Stat american, Wess Mitchell, care a declarat că R. Moldova este în prima linie geopolitică.

SUA vor acorda R. Moldova întreg suportul pentru apropierea de Uniunea Europeană și SUA ”, a declarat oficialul american la întrevederea cu Andrian Candu. Oficialul de la Chișinău a mulțumit SUA pentru sprijinul în direcția ajustării legislației mass-media la standardele internționale.

R. Moldova rămâne „regim hibrid” și în 2018

Cu toate acestea, cel mai nou raport al Freedom House a categorisit R. Moldova ca fiind un „regim hibrid” care poate aluneca înspre dictatură, fiind o țară „parțial liberă”.

Aceste concluzii aparțin celui mai nou raport al FH, intitulat „Ţări în Tranziţie -2018” și „Libertatea în lume -2018”. Potrivit documentului „Ţări în Tranziţie”, R. Moldova păstrează în anul curent scorul de la 4,93 ca și în anul precedent, pe o scară de până la 7 puncte. Cel mai prost rezultat R. Moldova l-a înregistrat la capitolul nivelul corupţiei – 6 din 7. Urmează guvernanţa democratică la nivel naţional – 5,75, guvernanţa democratică la nivel local – 5,50, independenţa mass-media – 5,00, independenţa justiţiei – 5,00, procesul electoral – 4,00 și societatea civilă – 3,25.

Procesele politice din Moldova au fost dominate de adoptarea unui nou sistem electoral mixt, modificare electorală care „va dezavantaja probabil partidele extraparlamentare și va încuraja corupția electorală”, scrie Freedom House. Sectorul mass-media a continuat să fie politizat, confruntându-se cu un cadru legal depășit, influența excesivă a politicienilor și oligarhilor, independența limitată a autorității de reglementare în domeniul radiodifuziunii, concurența neloială pe piața publicității politizate și utilizarea mijloacelor de informare în scopuri politice.

Reforma justiției, la pământ

Reforma justiției a stagnat în 2017, iar procedura de numire a judecătorilor și a funcționarilor cheie a rămas una dintre principalele probleme ale acestui sector și a continuat să fie o sursă de îngrijorare, în special în ceea ce privește integritatea candidaților. Lipsa progresului și a reformelor în sectorul justiției au determinat Uniunea Europeană (UE) să anunțe în octombrie decizia de reducere a programului de sprijin bugetar pentru reformele judiciare și să oprească ultima tranșă de sprijin în acest sector în valoare de 28 de milioane de euro, se mai arată în raport.

Freedom House susține că inițiativele anticorupție nu au contribuit la reducerea corupției în 2017, deoarece nu a avut ca scop depolitizarea instituțiilor publice și a agențiilor de reglementare.

 

Totuși, raportul consemnează unele progrese la capitolul economie, acolo unde se spune că economia Moldovei a reușit să se redreseze ușor după declinul din 2014-2016 și a înregistrat o creștere de 3% în 2017.

Lasă un comentariu