Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică DODON, mare admirator al monumentelor reabilitate pe banii EUROPENILOR, aparținând foștilor spioni ruși care au „vândut” Basarabia

DODON, mare admirator al monumentelor reabilitate pe banii EUROPENILOR, aparținând foștilor spioni ruși care au „vândut” Basarabia Recomandat

14 Mai 2018 - 

Președintele Igor Dodon nu mai este atât de vocal cât vine vorba de banii europenilor, care merg spre reabilitarea unor monumente de cultură.

După ce a vizitat, la finele săptămânii trecute, complexul istorico-cultural din Hîncești – Conacul lui Manuc Bey, Dodon nu a mai fost atât de critic la adresa europenilor pe care îi critică în orice intervenție pentru presa rusă, dar și cu diverse ocazii interne. 

„Pentru prima dată am vizitat acest Conac și am rămas profund impresionat. M-am convins și de această dată că avem locuri frumoase în Moldova și avem cu ce ne mîndri. Le-am adus mulțumiri partenerilor europeni, administrației raionale și locuitorilor - tuturor cu eforturile cărora palatul a fost salvat și reînnoit. Astăzi Conacul lui Manuc-Bey este un centru cultural important de nivel național și un obiectiv turistic cu perspective bune”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Aceeaiși europeni, de data această români, au contribuit în 2017 și la reabilitarea grădinței din satul de baștină a lui Igor Dodon – Savoda din raionul Călărași, în cadrul unui program similar pe care îl derulează în R. Moldova.

Dodon a mai scris pe pagina sa „trebuie să acordăm o atenție sporită restaurării monumentelor culturale și istorice, astfel încît țara noastră să fie și mai atractivă pentru locuitorii ei și oaspeții din străinătate”.

UE a acordat Consiliului Raional Hîncești pentru realizarea activităților ce-i revin în proiect restaurării conacului Manuc Bey suma de 2.144.688 euro.

Igoro Dodon nu a uitat să-l aprecieze pe Manuc Bey, pe numele său real Emanuel Mârzaian, fost un negustor armean, fiind considerat cel mai bogat om din Balcani, la începutul secolului al XIX-lea. În timpul războiului ruso-turc (1806 - 1812) acesta a oferit mai multe informaţii atât ruşilor, cât şi turcilor, devenind practic primul spion de pe teritoriul Valahiei, potrivit adevărul.ro.

 

În timpul războiului, Manuc Bey oferea informaţii preţioase ambelor tabere, interesul său fiind acela de a obţine tronul Ţării Româneşti. El nu reuşeşte să-şi ducă planul la capăt, având însă un rol importat în închierea păcii. După semnarea tratatului de pace din 1812, dintre ruşi şi turci, negustorul armean pleacă în Basarabia, stabilindu-se la Hînceşti.

Lasă un comentariu