Evenimentul zilei

Mie03272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Statutul de observator al Moldovei la UEE nu este decât o hârtie, un demers propagandistic/Opinii

Statutul de observator al Moldovei la UEE nu este decât o hârtie, un demers propagandistic/Opinii Recomandat

16 Mai 2018 - 

Cum văd unii analiști, deputați  statutul de observator al pe care l-a obținut Republica Moldova, mai exact, Igor Dodon, în cadrul Uniunii Eurasiatice? 

Deputatul PL Lilian Carp susține că statutul de observator nu are substanță juridică, deoarece Constituția Republicii Moldova stipulează foarte clar că Parlamentul este cel care aprobă politica externă a statului, iar președintele țării, dacă semnează un act, trebuie să vină să-l ratifice în legislativ. „De aceea, semnarea acestui acord de către Dodon la Soci nu este decât o hârtie pe care poate să și-o pună în ramă și să și-o țină acasă”, spune Lilian Carp.

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că semnarea acordului de către Igor Dodon este un demers propagandistic pur cu iz politic. „Se încearcă să se inducă ideea că această propunere nu a venit din partea lui Igor Dodon, dar se încearcă să i se pună în cârcă lui Vladimir Putin această inițiativă, pentru a-i da o mai mare greutate. Eu nu exclud că există o înțelegere între Putin și Dodon”, spune Anatol Țăranu. 

Potrivit lui, s-a decis că ar fi foarte bine ca în preajma alegerilor parlamentare din Molodova Igor Dodon să apară ca un promotor al ideii aderării Republicii Moldova la Uniunea Vamală.

Specialistul în drept Alexandru Cauia, președintele organizației de tineret a Partidului Democrat, susține că în niciun caz președintele în Republica Moldova nu poate să-și permită de sine stătător să semneze tratate cu privire la aderarea țării la organisme internaționale, așa cum este Uniunea Economică Eurasiatică. Potrivit lui, prezența lui Igor Dodon la Soci este una personală, are intenții electorale și politice, cu scop de fidelizare a electoratului pro-rus. 

„Nici pe departe el nu are competența să vorbească în numele întregului popor, așa cum pretinde”, a afirmat Alexandru Cauia.

Luni, 14 mai, Consiliul economic suprem eurasiatic a adoptat decizia de a acorda Republicii Moldova statutul de observator pe lângă Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). 

 

Lasă un comentariu